„Cred că prioritatea astăzi este să ne întoarcem la o soluţie politică şi să încetăm furnizarea de arme pentru a fi folosite în Gaza. Dacă solicităm o încetare a focului, lucrul logic de făcut este să nu furnizăm arme”, a declarat preşedintele francez la postul de radio France Inter.

Qatarul și Iordania susțin propunerea lui Macron

„Franţa nu livrează”, a precizat Macron imediat, făcând aluzie la SUA. „Nu cred că cei care îi aprovizionează pot cere o încetare a focului în fiecare zi şi să continue să îi aprovizioneze”, a declarat șeful statutului francez în încheierea Summitului Francofoniei, organizat la Paris.

Emmanuel Macron a criticat totodată operaţiunile terestre ale Israelului în sudul Libanului, desfășurate în paralel cu bombardamentele ţintite împotriva mișcării șiite Hezbollah, aliată a Iranului şi susţinătoare a mișcării islamiste Hamas.

„Regret că premierul Netanyahu a făcut o alegere diferită (de încetarea focului propusă de Paris şi Washington, n.r.) şi şi-a asumat această responsabilitate, în special pentru operaţiunile terestre pe teritoriul libanez”, a declarat el.

În pofida acestor critici, președintele francez a reafirmat „solidaritatea Parisului cu securitatea Israelului”. Macron a mai anunţat că va primi luni, la Palatul Elysée, familiile ostaticilor franco-israelieni deţinuţi în Gaza.

Qatar, un mediator-cheie în negocierile pentru încetarea focului în Gaza, a numit declaraţia lui Emmanuel Macron, „un pas important şi binevenit spre încheierea războiului”. Iordania a salutat la rândul ei remarcile liderului francez şi a subliniat „importanţa impunerii unei interdicţii complete asupra exportului de arme către Israel”, relatează presa franceză, preluată de news.ro.

Netanyahu: „Axa terorii este unită, dar voi cereți un embargo”

De cealaltă parte, Benjamin Netanyahu i-a criticat sâmbătă pe preşedintele francez Emmanuel Macron şi pe liderii ţărilor care au cerut oprirea livrărilor de arme către Israel, scrie AFP, potrivit Agerpres.

„Toate ţările civilizate ar trebui să fie ferm alături de Israel, care luptă împotriva forţelor barbariei conduse de Iran. Cu toate acestea, preşedintele Macron şi alţi lideri occidentali îndeamnă acum la embargo asupra livrărilor de arme către Israel. Ar trebui să le fie ruşine”, a declarat Netanyahu într-o înregistrare video şi un comunicat al biroului său.

Prim-ministrul israelian a insistat asupra faptului că duce un război pe mai multe fronturi împotriva organizaţiilor teroriste susţinute de Iran, duşmanul de moarte al Israelului.

„Iran impune un embargo asupra armelor pentru Hezbollah, Houthi (rebeli din Yemen – n.r.), Hamas şi celorlalţi mandatari ai săi? Bineînţeles că nu”, a subliniat el.

Aceste mişcări, care acționează sub coordonarea regimului de la Teheran, fac parte din așa-zisa „Axă a rezistenţei”, catalogată de Israel drept „Axa răului”.

„Această axă a terorii este unită. Dar ţările care ar trebui să se opună acestei axe a terorii cer un embargo asupra armelor cu destinaţia Israel. Ce ruşine!”, a adăugat Netanyahu.

Premierul israelian a asigurat că țara sa va câştiga chiar şi fără sprijinul lor. „Dar ruşinea lor va dura mult după victorie. Fiţi siguri că Israelul va lupta până când bătălia va fi câştigată, pentru binele nostru şi pentru binele păcii şi securităţii în lume”, a conchis Benjamin Netanyahu.

Un an de la atacul Hamas asupra Israelului

În acelaşi timp, armata israeliană şi-a declarat forţele în stare de alertă maximă de teama unor noi atacuri la împlinirea unui an, luni, 7 octombrie, de la atacul Hamas asupra Israelului care a declanșat războiul din Gaza, ce s-a extins între timp în Liban.

Pe 7 octombrie 2023, unități de comando ale Hezbollah au atacat comunități din sudul Israelului și au ucis 1.205 de persoane, majoritatea civili, împuşcaţi, arşi de vii sau mutilaţi. La un an de la acel atac fără precedent în teritoriul israelian, 97 de ostatici sunt încă ţinuţi în captivitate în Gaza, dintre care 33 au fost declaraţi morţi.

Ca ripostă la atacul din 7 octombrie, Israelul a lansat o operaţiune militară care a dus până acum, potrivit Hamas, la moartea a cel puţin 41.825 de persoane în Gaza, majoritatea civili.

Urmărește-ne pe Google News