Emmanuel Macron a discutat mai multe ore la Palatul Elysée cu 37 de oficiali, printre care premierul Edouard Philippe şi 12 membri ai Guvernului, cu liderii principalelor sindicate și ai patronatelor, cu preşedinţii Adunării Naţionale şi Senatului, precum și cu reprezentanţii unor asociaţii ale comunităţilor locale.
După ce a păstrat tăcerea în urma manifestațiilor din 1 decembrie și după ciocnirile de sub Arcul de Triumf, președintele Emmanuel Macron se va adresa națiunii începând cu ora 20, ora locală (ora 21, ora României) și urmează să prezinte „măsuri concrete şi imediate”, conform agenției AFP, citate de Agerpres. Deja, numeroși manifestanți îl consideră foarte impopular și i-au cerut demisia.
Rezolvarea crizei rămâne incertă ținând cont de fractura socială profundă, între, pe de o parte, Franța care are sentimentul că alunecă spre sărăcie și nu este ascultată de elite, și pe de altă parte, Guvernul lui Emmanuel Macron, acuzat că este „preşedintele bogaţilor”.
„Vestele galbene” acuză că eliminarea impozitului pe avere este un cadou pentru cei bogați. Printre măsurile ce ar putea fi anunţate se numără majorarea alocației minime pentru vârstnici și o primă de mobilitate pentru cei care folosesc automobilul pentru a ajunge la locul de muncă.
Potrivit sursei citate, „vestele galbene” au cerut mai multă justiţie socială, creşterea puterii de cumpărare, scăderea taxelor, ajutor pentru mobilitate, precum şi o reformă a sistemului politic şi mai multă democraţie participativă.
Pe fondul mișcării „vestelor galbene”, liceenii și studenții s-au mobilizat și au protestat față de măsurile guvernamentale.
Ministrul Finanțelor a catalogat protestele ca fiind o „catastrofă” pentru economia Franței. Bruno Le Maire a avertizat, luni, că economia franceză va pierde 0,1 puncte de creştere pe ultimul trimestru al anului.
Citește și L-am văzut pe Burnei „operând” în instanţă. Mărturii ale părinților despre cum ar fi luat mită o somitate a medicinei!