Liderul francez a adăugat însă că Ucraina este „deja un membru” al familiei europene datorită „luptei” și „curajului” său.
Vorbind în fața Parlamentului European, Macron a sugerat că Ucraina trebuie să primească speranță pe termen scurt, în timp ce așteaptă o decizie.
„Prin lupta și curajul său, Ucraina este deja un membru de suflet al Europei noastre, al familiei noastre, al uniunii noastre. Chiar dacă mâine i-am acorda statutul de candidat, știm cu toții foarte bine că procesul de aderare va dura câțiva ani, probabil câteva decenii”, a declarat șeful statului francez.
În loc ca UE să reducă standardele stricte care să le permită țărilor să adere mai repede, Macron a sugerat crearea unei „comunități europene paralele” pentru statele care aspiră să se alăture blocului sau, într-o aparentă referire la Marea Britanie, pentru țările care au părăsit uniunea.
Această „comunitate politică europeană” ar fi deschisă națiunilor europene democratice care aderă la „valorile fundamentale europene” în domenii precum cooperarea politică, securitatea, cooperarea în domeniul energiei, transporturile, investițiile în infrastructură sau circulația persoanelor, a precizat liderul francez.
„Aderarea la aceasta nu ar prejudicia neapărat o viitoare aderare la UE. De asemenea, nu ar fi închisă nici pentru cei care au părăsit-o”, a adăugat Macron.
Emmanuel Macron a mai declarat, în discursul său susţinut în Parlamentul European, că speră ca UE să avanseze „rapid” în ceea ce privește aderarea Ucrainei.
Declarațiile liderului de la Palatul Élysée vin în contextul în care Kievul a trimis la Bruxelles cea de-a doua parte a chestionarului privind aderarea Ucrainei la blocul comunitar.
Von der Leyen: Comisia Europeană va prezenta în iunie avizul privind aderarea Ucrainei la UE
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut luni o videoconferință cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul căreia a anunțat că a trimis Bruxelles-ului a doua parte a chestionarului completat pentru obținerea statutului Ucrainei de stat candidat la aderarea la UE, a anunțat Administrația Prezidențială de la Kiev, potrivit CNN.
Trimiterea răspunsurilor în sine este „de asemenea o mică victorie pentru echipa noastră”, a afirmat președintele ucrainean, potrivit unui comunicat al biroului său.
Obținerea statutului de stat candidat la aderarea la UE este „de mare importanță pentru poporul ucrainean și pentru forțele noastre armate, care își apără patria”, a afirmat luni Ursula von der Leyen.
Șefa Comisiei Europene a adăugat că „așteaptă cu nerăbdare să primească răspunsurile la chestionarul de aderare la UE”.
„Așteptăm analiza și concluziile Comisiei Europene. Mi-aș dori ca aceste concluzii să fie pozitive. Și aș dori ca aceste concluzii să fie furnizate mai repede datorită dumneavoastră”, a precizat șefa Comisiei Europene.
UE „va căuta să își dea avizul în iunie” cu privire la cererea Ucrainei, a scris luni von der Leyen, pe contul său Twitter.
Ucraina a anunțat, pe 17 aprilie, prin vocea lui Ihor Jovkva, adjunctul şefului biroului preşedintelui Volodimir Zelenski, că a completat prima parte a chestionarului pentru aderarea la blocul comunitar.
Comisia Europeană va trebui acum să emită o recomandare privind conformitatea Ucrainei cu criteriile necesare de aderare.
Ihor Jovkva a afirmat, la acel moment, că Ucraina se aşteaptă să dobândească statutul de ţară candidată la aderarea la UE în luna iunie, în cadrul unei reuniuni programate a Consiliului European. Consiliul European se va întruni în perioada 23-24 iunie, conform programului afişat pe site-ul său.
Ursula von der Leyen i-a înmânat chestionarul preşedintelui Zelenski în timpul vizitei sale la Kiev din 8 aprilie, promiţând un start mai rapid în cazul eforturilor Ucrainei de a deveni un membru al blocului comunitar în urma invaziei ruse.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina