Cuprins:
Guvern de „interes general”
„Mandatul pe care mi l-aţi încredinţat în mod democratic este un mandat de cinci ani şi îl voi exercita pe deplin, până la finalul lui”, a declarat preşedintele francez, precizând că va numi „în zilele următoare” un prim-ministru responsabil cu formarea unui guvern „de interes general”.
Michel Barnier a picat la moțiunea de cenzură deoarece „extrema dreaptă și extrema stângă s-au unit într-un front antirepublican”, a denunțat Macron.
Potrivit președintelui francez, dizolvarea Adunării Naționale și organizarea alegerilor legislative anticipate nu au fost „înțelese”. „Îmi asum vina” pentru acest fapt, a declarat el.
Franţa, a doua economie ca mărime din zona euro, se confruntă cu un deficit bugetar uriaş care-i afectează acţiunile şi obligaţiunile şi creşte costurile de împrumut. Ţara cheltuieşte 60 de miliarde de euro pe an pentru plata dobânzilor la datoria sa, ceea ce este mai mult decât cheltuieşte pentru apărare sau pentru învăţământul superior, după cum a spus Barnier în intervenţia pe care a avut-o înainte de votarea moțiunii de cenzură. Barnier și-a prezentat joi demisia.
Jean-Luc Mélenchon insistă pentru demisia lui Emmanuel Macron
Potrivit BFMTV, Macron a anticipat căderea premierului său şi a „testat”, în ultimele zile, nume care să-l înlocuiască, luându-i în considerare pe ministrul demisionar al apărării Sébastien Lecornu sau pe fostul ministru al justiției François Bayrou.
Pe de altă parte, liderul partidului radical de stânga Franța Nesupusă, Jean-Luc Mélenchon, a declarat joi seara la TF1 că Macron va demisiona „forțat de evenimente”, deoarece el este „cauza problemei”.
„El este cel care (…) blochează totul și nu vrea să audă pe nimeni”, a spus Jean-Luc Mélenchon, estimând că „probabil într-o lună sau două (partidul de extremă dreapta – n.r.) Adunarea Națională va ajunge să spună că nu există altă soluție” decât plecarea lui Emmanuel Macron de la Elysée, pe care Franța Nesupusă o cere încă din vară.
Păreri împărțite asupra căderii Guvernului Barnier
Francezii au păreri împărţite despre moţiunea de cenzură, însă şase din zece cer demisia lui Emmanuel Macron, arată două sondaje, unul realizat de Odoxa Backbonepentru Le Figaro și celălalt efectuat de Elabe pentru BFMTV.
Moţiunea de cenzură adoptată miercuri seara este considerată „mai degrabă un lucru bun” de către 52% dintre persoanele intervievate şi „mai degrabă un lucru rău” de către 48%, două scoruri ale căror marje de eroare se întretaie în sondajul Odoxa. Elabe le dă un uşor avans nemulţumiţilor, de 54%, comentează AFP, potrivit news.ro.
Emmanuel Macron este considerat responsabil de situaţie de către 41 până la 46% dintre francezi, cu mult în faţa „ansamblului forţelor politice care nu a reuşit să se înţeleagă” (29% la Odoxa) sau Michel Barnier, citat de doar 4% dintre persoanele sondate de către Odoxa şi de 10% la Elabe.
Demisia lui Macron este dorită de 59 până la 61% dintre francezi. Odoxa înregistrează cu cinci puncte procentuale mai mult decât în septembrie, iar Elabe notează o scădere cu două puncte faţă de un sondaj realizat la 26 şi 27 noiembrie.
În detaliu, potrivit sondajului realizat de Odoxa, 85% dintre simpatizanţii lepenişti şi 83% dintre cei ai Franței Nesupuse îi cer demisia.
Unii francezi cred că extrema dreaptă iese întărită
Potrivit sondajului realizat pentru BFMTV, 62% dintre cei intervievați consideră că „în calitate de Opoziţie este normal ca stânga şi Adunarea Națională să cenzureze Guvernul, dar asta nu înseamnă că fac alianţă”, iar 53% consideră că „Michel Barnier ar fi trebuit să-i facă concesii suplimentare lui Marine Le Pen”.
Adunarea Națională iese din acest episod drept tabăra politică „cea mai consolidată” în opinia a 34% dintre persoanele intervievate, urmată de Franța Nesupusă (13%), iar o majoritate a respondenţilor (45%) consideră că „niciuna dintre ele”.
Sondajele Odoxa şi Elabe au fost realizate pe eşantioane de 1.002, respectiv 1.003 francezi reprezentativi pentru populaţia în vârstă de peste 18 ani și intervievați online la 4 şi 5 decembrie, după metoda cotelor. Marja de eroare este cuprinsă între 1,4 şi 3,1 puncte procentuale.