„Președintele i-a cerut lui Gabriel Attal să rămână prim-ministru pentru moment, pentru a asigura stabilitatea țării”, a anunțat Palatul Elysée într-un comunicat.

De asemenea, liderul francez „i-a mulţumit (lui Attal) pentru campaniile (electorale) în alegerile europene şi legislative pe care le-a condus”, se mai precizează în comuncatul transmis de biroul lui Macron.

Gabriel Attal a anunțat că va demisiona din funcția de prim-ministru luni dimineață, după ce stânga a obținut o victorie neașteptată în alegerile legislative anticipate, devansând coaliția centristă a președintelui Macron și extrema dreaptă. Niciunul dintre cele trei blocuri nu va avea însă majoritate absolută în Adunarea Națională, camera inferioară a Parlamentului francez.

„Fidel tradiției republicane și în conformitate cu principiile mele, mâine dimineață (luni) îmi voi prezenta demisia Președintelui Republicii”, a anunțat duminică seară Gabriel Attal.

El s-a prezentat luni, la ora locală 11.30 (12.30 ora României), la Palatul Elysee pentru a-și depune demisia.

Conform rezultatelor finale, Le Nouveau Front populaire (NFP) a obținut 182 de mandate din cele 577 ale Adunării Naționale. Ensemble pour la République, tabăra liberală reunită în jurul președintelui francez Emmanuel Macron, s-a clasat pe locul doi, cu 168 de mandate.

Partidul de extremă-dreapta Rassemblement national (RN) și aliații săi, care au încheiat primut tur de scerutin pe primul loc, s-au clasat în final pe locul trei, cu 143 de mandate.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News