Președintele Franței va călători pe insulă după mai bine de o săptămână de tulburări cauzate de planurile guvernului său de reformă a votului, care au fost respinse de indigenii kanak.
Liderii indigeni spun că planurile, care vor permite mai multor rezidenți francezi să voteze la alegerile locale, vor dilua influența politică a nativilor.
Nu s-au oferit detalii despre cât timp intenționează Emmanel Macron să rămână pe insulă sau despre ce va face acolo.
Prim-ministrul Gabriel Attal va vizita, de asemenea, teritoriul francez din Pacific în săptămânile următoare, a declarat un purtător de cuvânt.
„În conextul izbucnirii violențelor, prioritatea este revenirea ordinii pentru a permite reluarea dialogului în Noua Caledonie”, a spus Prisca Thevenot, purtătorul de cuvânt al guvernului francez.
Aceasta a adăugat că deși încet-încet se reinstalează calmul în insulă, situația nu a revenit complet la normal.
Ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, a declarat că a discutat cu toți actorii economici pentru a oferi sprijin statului insular, făcând referire la jefuirea și distrugerea proprietăților particulare de pe insulă.
Luni seara, președintele francez a informat consiliul de apărare și securitate că trupele trimise în Noua Caledonie au făcut progrese în restabilirea ordinii, dar vor trebui să rămână acolo pentru o perioadă.
Australia și Noua Zeelandă au început evacuarea civililor din teritoriu, timp în care aeroportul rămâne închis pentru zborurile comerciale.
Guvernul australian a estimat că aproximativ 3.200 de persoane așteaptă să plece sau să intre în Noua Caledonie și a avertizat oamenii să nu încerce să ajungă la aeroport, deoarece traseul este considerat nesigur.
Înaltul Comisariat al Franței din Noua Caledonie a declarat marți că aeroportul rămâne închis pentru zboruri comerciale și că va fi desfășurată armata pentru a proteja clădirile publice.
Jandarmii francezi care încercă să preia controlul asupra drumului de 60 de kilometri dintre Nouméa și La Tontouta au „neutralizat” 76 de blocaje rutiere și îl curăță resturile mașinilor arse. Potrivit AFP, unele baraje au fost reconstruite de protestatarii kanak.
Patru persoane au fost ucise în revolte
Patru civili, dintre care trei rezidenți indigeni kanak, au fost uciși în revolte alături de doi ofițeri de poliție. Alte zeci au fost rănite și peste 200 de persoane au fost arestate.
Franța a declarat stare de urgență și și-a desfășurat armata în porturile și aeroportul internațional din teritoriu.
Noua Caledonie a devenit teritoriu francez de la mijlocul anilor 1800.
FOTO: Hepta
kkkkkk • 21.05.2024, 20:40
Prioritatea aste asuprirea unui popor și masacrarea altor nevinovați in numele democrației occidentale !
Alamar13 • 22.05.2024, 00:30
kkkkkk • 21.05.2024, 20:40
Prioritatea aste asuprirea unui popor și masacrarea altor nevinovați in numele democrației occidentale !
Gandirea si logica(mai precis, lipsa ei), se oglindeste in nick ul pe care l-ai ales. In a compara si ataca democratia, cu colonialismul latent francez si amatorismul ipocrit al dlui Macron,iti expui atat lipsa educatiei cat si a moralitatii. Urmand "logica" ta,atunci putem ataca si compara Biblia si pe Isus Cristos, cu popii Romaniei si BOR. Si care ar fi alternativa democratiei, in mintea ta ?Dezvolta subiectul.Nu te sfii. Winston Churchill spunea candva,ca democratia nu este paradis si capitalismul,este un sistem crud si feroce.Asta pana ce incerci toate celelalte sisteme ale oranduirii umane precedente democratiei si capitalismului. Nu cred ca Ro va mai rezista mult cu o asemenea populatie.