„Poporului Republicii Moldova, locuitorilor Chișinăului: vă mulțumesc pentru primirea călduroasă. Vom acționa pentru a consolida și mai mult relația dintre Franța și Uniunea Europeană cu Republica Moldova. Avem multe lucruri în comun și multe de făcut împreună! Pe curând”, a scris Emmanuel Macron pe conturile sale de Facebook și Twitter.
Liderul francez a făcut un gest similar, după întâlnirea pe care a avut-o miercuri cu președintele României, Klaus Iohannis, pe care l-a asigurat de sprijinul Franței, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.
„În vremurile în care trăim, era important pentru mine să vin să subliniez prietenia și sprijinul meu pentru România. Vom continua să susținem împreună Ucraina, să ajutăm Moldova, să acționăm pentru a ne asigura independența energetică și să construim o apărare comună”, a transmis pe Facebook, în limba română, președintele Franței.
La Chișinău, Macron a declarat că dorinţa Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană este perfect legitimă, iar Franţa va juca un rol important în recunoaşterea eforturilor acestei ţări de a se alătura comunităţii europene.
Liderul francez a precizat că Republica Moldova va primi un răspuns „clar” la solicitarea de acordare a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană în aproximativ zece zile.
„Această candidatură va fi dezbătută în aproximativ 10 zile. Franţa îşi va juca în mod deplin rolul de preşedinte pentru a permite să se ajungă la un consens în acest sens. Vrem să transmitem un mesaj pozitiv şi clar faţă de cererea pe care aţi depus-o… Doresc să avem un răspuns clar pe tema aderării. Acest răspuns va fi însoţit de condiţii pentru a putea avansa, pentru că dacă am aplica toate regulile de acordare a statutului de candidat, pur şi simplu nu am acorda nimănui acest statut”, a afirmat preşedintele Macron, potrivit news.ro.
Președintele francez a menţionat că „problema transnistreană” nu va reprezenta un obstacol în privinţa integrării Republicii Moldova în UE.
„Salut spiritul de pace şi de moderaţie al preşedintelui Maia Sandu la acest subiect. Dorim ca Republica Moldova să rămână suverană, cu teritoriul integru… Nu putem spune că problema transnistreană reprezintă un blocaj sau un obstacol, dar, în decursul procesului, va trebui să găsim soluţii la această situaţie”, a adăugat Macron.
Liderul de la Palatul Élysée şi-a exprimat admiraţia faţă de eforturile depuse de Republica Moldova în gestionarea crizei refugiaţilor ucraineni şi a subliniat necesitatea încheierii războiului din Ucraina.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia