„Să vină!”, a cerut sâmbătă președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, referindu-se la liderii Uniunii Europene într-un interviu pentru La Tribune Dimanche.

„Emmanuel Macron mi-a promis (…) încă de la alegerea mea, în 2018, că va veni. Trebuie să o facă înainte de campania electorală (pentru alegerile legislative din Georgia – n.r.) din septembrie”, a adăugat șefa statului georgian, care se află în conflict deschis cu guvernul de la Tbilisi, dominat de partidul Visul Georgian.

„I-am scris preşedintelui Macron. Îl aştept de ziua independenţei Georgiei, pe 26 mai”, a insistat Zurabişvili.

Ea a avertizat că o astfel de vizită ar avea impact nu doar în Georgia, ci în întregul Caucaz.

„Nu doar Georgia este în joc, ci este vorba de eliberarea definitivă a Caucazului de mentalitatea jugului sovietic şi de sub influenţa rusă”, a subliniat Salome Zurabișvili.

Preşedinta proeuropeană a Georgiei a făcut acest apel în contextul în care s-a opus prin veto unei legi care a provocat proteste masive la Tbilisi. Însă partidul Visul Georgian, condus de un oligarh care a făcut avere în Rusia, dispune de suficiente voturi în Parlament pentru adoptarea definitivă a textului.

Contestatarii acestei legi, votată marţi, o văd ca pe o încercare de a deturna Georgia de pe calea europeană și de a o reorienta spre Rusia. NATO, Comisia Europeană şi ONU au condamnat-o la unison.

Legea impune ONG-urilor și instituțiilor mass-media a căror finanţare provine în proporţie de peste 20% din străinătate să se înregistreze ca „organizaţie care urmăreşte interesele unei puteri străine” şi să se supună unui control administrativ. Această inițiativă este considerată ca fiind inspirată dintr-o lege folosită de Kremlin pentru a reprima publicațiile și ONG-urile independente.

Vetoul prezidenţial „nu va schimba nimic. Cu toate acestea, este foarte important. (…) Sunt într-un fel vocea acestei societăţi care spune nu acestei legi”, a explicat Salome Zurabișvili.

„Legea va fi adoptată (…). Nu putem continua să manifestăm. Să luăm notă şi să trecem la următoarea fază. Într-o democraţie, viitorul trebuie decis la urne”, a subliniat preşedinta Georgiei.

Georgia, o fostă republică sovietică, este candidată oficial la aderarea la UE şi aspiră de asemenea să devină membră NATO.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News