„Să vină!”, a cerut sâmbătă președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, referindu-se la liderii Uniunii Europene într-un interviu pentru La Tribune Dimanche.

„Emmanuel Macron mi-a promis (…) încă de la alegerea mea, în 2018, că va veni. Trebuie să o facă înainte de campania electorală (pentru alegerile legislative din Georgia – n.r.) din septembrie”, a adăugat șefa statului georgian, care se află în conflict deschis cu guvernul de la Tbilisi, dominat de partidul Visul Georgian.

„I-am scris preşedintelui Macron. Îl aştept de ziua independenţei Georgiei, pe 26 mai”, a insistat Zurabişvili.

Ea a avertizat că o astfel de vizită ar avea impact nu doar în Georgia, ci în întregul Caucaz.

„Nu doar Georgia este în joc, ci este vorba de eliberarea definitivă a Caucazului de mentalitatea jugului sovietic şi de sub influenţa rusă”, a subliniat Salome Zurabișvili.

Preşedinta proeuropeană a Georgiei a făcut acest apel în contextul în care s-a opus prin veto unei legi care a provocat proteste masive la Tbilisi. Însă partidul Visul Georgian, condus de un oligarh care a făcut avere în Rusia, dispune de suficiente voturi în Parlament pentru adoptarea definitivă a textului.

Contestatarii acestei legi, votată marţi, o văd ca pe o încercare de a deturna Georgia de pe calea europeană și de a o reorienta spre Rusia. NATO, Comisia Europeană şi ONU au condamnat-o la unison.

Legea impune ONG-urilor și instituțiilor mass-media a căror finanţare provine în proporţie de peste 20% din străinătate să se înregistreze ca „organizaţie care urmăreşte interesele unei puteri străine” şi să se supună unui control administrativ. Această inițiativă este considerată ca fiind inspirată dintr-o lege folosită de Kremlin pentru a reprima publicațiile și ONG-urile independente.

Vetoul prezidenţial „nu va schimba nimic. Cu toate acestea, este foarte important. (…) Sunt într-un fel vocea acestei societăţi care spune nu acestei legi”, a explicat Salome Zurabișvili.

„Legea va fi adoptată (…). Nu putem continua să manifestăm. Să luăm notă şi să trecem la următoarea fază. Într-o democraţie, viitorul trebuie decis la urne”, a subliniat preşedinta Georgiei.

Georgia, o fostă republică sovietică, este candidată oficial la aderarea la UE şi aspiră de asemenea să devină membră NATO.

Urmărește-ne pe Google News