Mai multe personalități politice franceze, de la stânga la extrema dreaptă, precum și liderul sindicatului de stânga CGT au cerut o anchetă parlamentară cu privire la informațiile potrivit cărora Macron ar fi avut întâlniri secrete cu șefi ai Uber pe vremea când era ministru al economiei, în perioada 2014-2016, că ar fi transmis companiei americane că a negociat o „înțelegere” cu cabinetul socialist, foarte divizat și aflat atunci la putere sub conducerea lui François Hollande.
Dezvăluirile se regăsesc în „Dosarele Uber” – un set de 124.000 de documente ale companiei care au intrat în posesia The Guardian și a Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație.
Marți, la un eveniment care a marcat construcția unei noi fabrici de semiconductori în Crolles, Macron a fost întrebat de un jurnalist al publicației Le Monde despre întâlnirile pe care le-a avut cu oficiali ai Uber între 2014 și 2016.
„Eram ministru și mi-am făcut treaba”, a spus liderul francez. „Nu înțeleg de ce întâlnirile cu șefi de companii, în special când sunt străini, e văzută ca fiind un lucru rău”. Macron a precizat că întâlnirile sale cu oamenii de afaceri au fost „întotdeauna oficiale” și la acestea au participat membri ai personalului său.
🔴 Startup un jour, #Startup Nation toujours..! Emmanuel #Macron décomplexé sur #Uber: « Je lassume à fond, jai vu des chefs dentreprise étrangers et jen suis fier sils ont créé des emplois en France et je le referai demain et après demain» #UberFiles pic.twitter.com/dVl5c9XD1F
— Ulysse Paris (@ulyssepariser) July 12, 2022
„Sunt mândru de acest lucru. Dacă au creat locuri de muncă în Franța, sunt foarte mândru de asta și, știți ce?, aș face-o din nou mâine și poimâine”, a afirmat Macron.
El a mai spus că anunță noi investiții, în plus față de promisiunea de a crea 1.500 de noi locuri de muncă în Crolles, tocmai pentru că, în mod similar, „cu câteva luni în urmă și în mod confidențial – pentru că trebuie să păstrăm secretele companiilor” – s-a întâlnit cu șeful GlobalFoundries, „care este aici, astăzi”.
Macron a adăugat că, în calitate de președinte, a fost cel mai deschis lider mondial în ceea ce privește reglementarea giganților internetului.
„Când am devenit președinte, am reglementat sectorul fără menajamente. Suntem prima țară care a reglementat platformele online, iar după aceea, am impulsionat acest lucru la nivel european. Așa că sunt extrem de mândru”, a punctat liderul francez.
„Știți ceva, iată o știre: este foarte greu să creezi locuri de muncă fără companii și antreprenori. Așadar, voi continua să mă întâlnesc cu companii și antreprenori pentru a-i convinge să investească în țara noastră și voi face tot ce pot pentru a deschide sectoarele în care activitatea este blocată, pentru a crea locuri de muncă. Mă bucur pentru fiecare tânăr care a avut o oportunitate de angajare datorită acestui lucru”, a mai declarat presei Emmanuel Macron.
Întrebat de ce crede că se confruntă cu critici puternice din partea coaliției de opoziție de stânga, NUPES, în Parlament, în legătură cu înțelegerile sale cu Uber, președintele francez a răspuns: „Pentru că și-au pierdut busola. Când crezi în justiție socială și în egalitatea de șanse, trebuie să lupți pentru ca tinerii din zonele dificile să găsească locuri de muncă. Aceasta nu a fost niciodată lupta lor. Dar a fost a mea”, a argumentat Macron.
Foto: EPA