Citeşte şi:

La declarația de presă comună susținută de Klaus Iohannis și Emmanuel Macron, la Palatul Cotroeceni, președintele francez a spus că vrea reformarea spațiului Schengen și că sprijină integrarea României. „România are tot dreptul să ceară integrarea în spațiul Schengen. Sunt total deschis față de acest subiect. Spațiul Schengen funcționează prost și vreau să fie reformat, pentru ca România să poate să intre într-un spațiu Schengen întărit”, a spus Macron.

Al doilea subiect fierbinte abordat în declarația de presă comună a fost revizuirea directivei privind detașarea lucrătorilor. Președintele francez a dat asigurări că revizuirea acestei directive nu înseamnă că lucrătorii vor fi împiedicați să lucreze. „Franța nu scoate transportul rutier din acord. Când vorbesc despre transportatorii rutieri francezi care recruetază români la costuri românești, aceștia intră în acordul pe care vrem să îl susținem. Dacă se angajează șoferi români în Franța, intră în cadrul directivei și va fi acoperit de acord. Este vorba despre problematica detașării lucrătorilor. Toate sectoarele vor fi incluse. Nu accept să fie angajați oameni din țări care vin cu costuri de muncă reduse, și aici intră și sectorul rutier”, a subliniat președintele Franței.

Primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat a doua zi după inaugurare
Recomandări
Primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat a doua zi după inaugurare

De cealaltă parte, și Klaus Iohannis a spus că directiva trebuie îmbunătățită. „În Europa de Vest apare această discuție legată de evitarea unor cheltuieli sociale care nu se motivează. Există o mare nemulțumire în Franța că sunt lucrători care încearcă să eludeze sistemul decât să se încadreze, dar și că există foarte mulți oameni în Europa de Est care vor să lucreze în Franța, Germania, Spania. E foarte clar că trebuie să îmbunătățim această directivă”, a spus Iohannis.


UPDATE ora 19:30. Cele două cupluri prezidențială vizitează Muzeul Satului.

Alături de soția sa, Emmanuel Macron a fost întâmpinat de președintele României și de prima doamnă, Carmen Iohannis. Șeful statului francez a primit un buchet de flori de la un copil îmbrăcat în costum popular. Președintele a vizitat mai multe case tradiționale românești, o biserică tradițională din Maramureș, plimbându-se aproape o oră pe aleile din Muzeu.

Însă cel mai mult a fost impresionat de dansul popular al tarafului de lăutari din Teleorman și de interpretarea la nai a melodiei franțuzești ”La vie en rose”. Macron a ascultat tot cântecul și deși președintele Klaus Iohannis îi făcea semn să meargă mai departe, acesta s-a întors pentru a o aplauda pe interpretă și a-i strânge mâna.

Partidul Recorder. Partidul Nordis. Marele secret: de fapt, nimeni nu vrea să schimbe nimic
Recomandări
Partidul Recorder. Partidul Nordis. Marele secret: de fapt, nimeni nu vrea să schimbe nimic

Președintele Klaus Iohannis și soțiaIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 9

FOTO: Vlad Chirea

UPDATE ora 18:35. Emmanuel Macron a rostit un discurt la Ambasada Franței, unde și-a reiterat poziția față de spațiul Schengen și a invitat România să colaboreze cu Franţa în “definirea Europei viitorului”, pentru că Bucureştiul este ferm decis să integreze “România într-o Europă care merge înainte”.

„Schengen funcţionează foarte rău. Acordul de la Dublin nu mai funcţionează bine. Deci vreau ca Europa, pe termen scurt, să aibă o reformă a politicii sale migratorii, de azil, pentru o bună funcţionare şi să poată integra România încă din timpul acestor discuţii şi ca, în acest Schengen pe baze noi, România să devină un partener cu drepturi depline”, a declarat Macron.

UPDATE ora 17:45. Soțiile celor doi președinți, Carmen Iohannis și Brigitte Macron, au avut un dejun împreună, au vizitat Muzeul Cotroceni și s-au plimbat în Parcul Ioanid.

UPDATE ora 16:30. La această oră, președintele francez Emmanuel Macron se întâlnește cu premierul Mihai Tudose, la Vila Lac 1. Macron a primit cadou de la premier o creangă provenind dintr-un stejar plantat în anul 1927 de Generalul Berthelot, la Iași. Macron a dorit ca la anul să vina la Iași, ca să planteze un stejar, langa cel al Generalului Berthlot, pentru o prietenie de încă 100 de ani.

Milionarul Dorel Tamaș, urmărit internațional timp de 13 ani, a scăpat de închisoare prin prescriere. Unde s-ar fi ascuns în acest timp
Recomandări
Milionarul Dorel Tamaș, urmărit internațional timp de 13 ani, a scăpat de închisoare prin prescriere. Unde s-ar fi ascuns în acest timp

::placeholdeR–>

FOTO: Vlad Chirea

UPDATE ora 15:15. Declarația de presă comună a celor doi șefi de stat:

Klaus Iohannis: „Vizita confirmă profunzimea parteneriatului nostru strategic și ne onorează. În 2017 se împlinesc 25 de ani de la intrarea tratatului de cooperare cu Franța, iar anul viitor aniversează primii 10 ani de la lansarea parteneriatului strategic. Am avut discuții foarte bune. Am decis aprofundarea parteneriatului strategic, în special în sectoarele politic, cultural, comerț, economic. România rămâne unul din statele europene cele mai atașate francofoniei. Am subliniat rolul comunității românești în Hexagon. Am abordat și agenda europeană. Am decis să sprijinim o cooperare între cele două țări în domeniul afacerilor europene. România este astăzi un stat membru matur, cu un profil european puternic, care dorește să fie membru refondator al UE. Europa socială trebuie să fie o Europă a coeziunii. I-am transmis dl președinte că obiectul de aderare la spațiul Schengen rămâne unul de actualitate. România, după cum se știe, acționează deja de facto ca un stat responsabil al spațiului Schengen, luând parte solidar la toate eforturile de consolidare a frontierelor externe ale Uniunii. Aderarea României va consolida securitatea spațiului Schengen și va transmite un semnal puternic în sprijinul construcției europene”.

Iohannis: L-am asigurat pe domnul Președinte Macron că poate găsi în noi un partener autentic, profund atașat ideii europene

”Am decis să sprijinim o cooperare întărită între România și Franța în domeniul afacerilor europene, cu precădere în sprijinul consolidării și chiar redefinirii proiectului european, la care amândoi,  Președintele Macron și cu mine, ținem foarte mult. L-am asigurat pe domnul Președinte că poate găsi în noi un partener autentic, profund atașat ideii europene și pe deplin implicat în eforturile de redinamizare a Uniunii Europene. România este astăzi, după 10 ani de când suntem membri, un stat membru matur, cu un profil pro-european foarte puternic, care dorește să fie un membru re-fondator al Uniunii Europene. În acest sens, am subliniat importanța de a avansa în procesul de integrare la nivel european, într-o formulă incluzivă, deschisă tuturor statelor membre, concentrându-ne eforturile comune pe inițiative consensuale, cu rezultate concrete și pozitive pentru cetățenii noștri. Am arătat că Europa Socială trebuie să fie în primul rând o Europă a coeziunii, bazată pe o viziune unitară și în care progresul social al tuturor statelor membre este un obiectiv prioritar”.

Emmanuel Macron: „Sunt astăzi aici pentru că avem un parteneriat strâns. Acum 10 ani, România a aderat la UE și a făcut progrese considerabile. Astăzi suntem la începutul unui an care va marca un moment istoric și pentru că în primul semestru al anului 2019 veți prelua președinția Consiliului Europei. O relație bilaterală se construiește și prin relații de afaceri pe care sper să le dezvoltăm. Aș dori să explic o neînțelegere din presa românescă: revizuirea directivei privind detașarea lucrătorilor nu presupune să îi împiedicăm să lucreze. Ne dorim ca toți cei care lucrează în Europa să o faca într-un mod corect și competitiv. România are tot dreptul să ceară integrarea în spațiul Schengen. Sunt total deschis față de acest subiect. Trebuie să fiu sincer. Europa spațiului Schengen nu funcționează bine. Vom lucra împreună pentru Schengen și zona euro.”

Macron, despre detașarea lucrătorilor

Emmanuel Macron: „Franța nu scoate transportul rutier din acord. Când vorbesc despre transportatorii rutieri francezi care recruetază români la costuri românești, aceștia intră în acordul pe care vrem să îl susținem. Dacă se angajează șoferi români în Franța, intră în cadrul directivei și va fi acoperit de acord. Este vorba despre problematica detașării lucrătorilor. Toate sectoarele vor fi incluse. Nu accept să fie angajați oameni din țări care vin cu costuri de muncă reduse, și aici intră și sectorul rutier”.

”Am vorbit, de asemenea, despre un subiect care ştiu că este foarte important pentru ţara dumneavoastră, şi anume revizuirea directivei privind muncitorii detaşaţi. Si mă bucur să constat această voinţă de a lucra împreună şi sunt sigur că vom ajunge la un acord până la sfârşitul anului – să poată fi aprobat în timpul Preşedinţiei estone – pentru a putea clarifica cadrul acestui proces şi să mergem în miezul proiectului european, care este un proiect de convergenţă între economiile noastre, din punct de vedere fiscal şi din punct de vedere social”.

Klaus Iohannis: „În Europa de Vest apare această discuție legată de evitarea unor cheltuieli sociale care nu se motivează. Există o mare nemulțumire în Franța că sunt lucrători care încearcă să eludeze sistemul decât să se încadreze, dar și că există foarte mulți oameni în Europa de Est care vor să lucreze în Franța, Germania, Spania. E foarte clar că trebuie să îmbunătățim această directivă. Înseamnă ca directiva nu este suficient de clară și suficient de bună. Am fost de acord înca din iunie că trebuie să facem directiva mai clară si mai eficientă pentru toata lumea. Nimeni nu are intenția să creeze condiții favorabile pentru unii și defavorabile pentru alții”.

Macron: Spațiul Schengen funcționează prost și vreau să fie reformat, pentru ca România să poate să intre într-un spațiu Schengen întărit

Emmanuel Macron: „România cooperează eficace și respectă regulile de aderare în spațiul Schengen. Nu am niciun motiv să mă opun aderării României. Spațiul Schengen funcționează prost și vreau să fie reformat, pentru ca România să poate să intre într-un spațiu Schengen întărit.”

“Deja, de mai mulţi ani, aveţi tot dreptul să cereţi aderarea la Spaţiul Schengen şi aţi reamintit acest lucru şi ştiu cât de important este acest lucru pentru dumneavoastră. Nu am nicio ideologie în acest sens, sunt total deschis faţă de acest subiect. Însă, trebuie să fiu cinstit, Europa Spaţiului Schengen nu funcţionează bine şi, sigur, nu putem să ne bucurăm de acest lucru”, a subliniat el.

Macron, despre un eventual FREXIT:  Unii au încercat această metodă și au dat greș

Macron: „Unii au încercat această metodă și au dat greș. Niciodată nu am abordat subiectele europene în acest mod. Ce viitor vă doriți pentru România? Doriți ca în mod durabil salariile să rămână la 1/3 din cele din Franța, ca munca calificată să se dezvoltă insuficient sau să intrați pe deplin într-o Europă integrată, să vă dezvoltați oameni cu talente și mai bine plătiți. Înțeleg de la președintele vostru că ați ales a doua variantă”.

România cumpără eclioptere militare și rachete din Franța

UPDATE ora 15:10. În aceste momente se semnează trei documente cruciale cu Franța:

  • Declarația de intenție privind cooperarea româno-franceză pe subiecte europene de interes comun
  • Declarația între Airbus Helicopters și IAR SA Brașov privind Contractul General cu numărul EBOO 6.17.026 semnat între Airbus Helicopters și IAR SA Brașov la data de 12 aprilie 2017
  • Memorandumul de înțelegere privind „Ground Based Air Defense Systems” pentru Forțele Armate Române dintre MBDA Franța și Compania Națională ROMARM S.A. și Compania Națională ROMARM S.A., Filiala S.C. Electromecanca Ploiești S.A. 

Concret, un documente important care a fost semnat între compania franceză MBDA și compania ROMARM prevede achiziționarea de rachete cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune, folosite în lupta antiaeriană. Acordul privind achiziția de rachete se înscrie în seria de eforturi privind înzestrarea Armatei Române, în contextul alocării începând cu anul 2017 a 2% din PIB pentru Apărare. Rachetele ar putea fi produse în România, unde francezii ar fi dispuși să deschidă o linie de fabricație.

Totodată, un alt acord important semnat în prezența ambilor președinți vizează extinderea contractului de exclusivitate de la 5 la 15 ani între Airbus Helicopters şi IAR Ghimbav. În baza acestuia, extinderea contractului de exclusivitate cu Airbus Helicopters va fi condiționată de livrarea a 50 de elicoptere în zece ani.

UPDATE ora 15:00. Declarațiile comune ale lui Iohannis și Macron întârzie, discuțiile dintre cei doi șefi de stat durând mai mult decât era anticipat. La această oră, sunt declarații ale delegațiilor oficiale. Din partea Guvernului, sunt prezenți la Palatul Cotroceni miniștrii Adrian Țuțuianu (Apărare), Mihai Fifor (Economie) și Victor Negrescu (Relații Europene).

UPDATE ora 13:35. Președintele Emmanuel Macron a ajuns la Palatul Cotroceni, împreună cu Brigitte Trogneux. Cei doi au fost primiți de președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen Iohannis. Cei doi șefi de stat discută la această oră, urmând ca la ora 14:30 să susțină o declarație de presă comună.

Imagini cu primirea la Palatul Cotroceni. 

Președintele Klaus Iohannis și soțiaIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 9

FOTO: Vlad Chirea

UPDATE ora 12:15. În prezența celor doi șefi de stat, se vor semna joi:

  • Declarația de intenție privind cooperarea româno-franceză pe subiecte europene de interes comun
  • Declarația între Airbus Helicopters și IAR SA Brașov privind Contractul General cu numărul EBOO 6.17.026 semnat între Airbus Helicopters și IAR SA Brașov la data de 12 aprilie 2017
  • Memorandumul de înțelegere privind „Ground Based Air Defense Systems” pentru Forțele Armate Române dintre MBDA Franța și Compania Națională ROMARM S.A. și Compania Națională ROMARM S.A., Filiala S.C. Electromecanca Ploiești S.A. 

Președintele francez Emmanuel Macron vine joi în vizită oficială în România. Printre subiectele pe care Macron le va atinge, la București, se află parteneriatul strategic, politica de securitate, la nivel european, și situația muncitorilor străini din Franța.

Transportatorii, nemulțumiți de o lege inițiată de Macron, care înăsprește regulile privind muncitorii detașați în Franța

Președintele Franței urma să fie întâmpinat la București de un protest al transportatorilor, nemulțumiți de o lege adoptată anul trecut de Franța, care l-a avut ca inițiator pe Macron, prin care transportatorii sunt obligați  să-şi plătească şoferii cu cel puţin salariul minim din Franța în perioada petrecută de aceștia pe teritoriul statului francez. Municipalitatea a respins cererea sindicaliștilor, pe motiv că nu a fost depusă cu trei zile înainte de protest, așa cum prevede legea.

Emmanuel Macron încearcă să găsească susținere în iniţiativa sa de înăsprire a regulilor privind muncitorii detaşaţi, un dosar considerat sensibil, care a generat discuții aprinse între Est-Vest.

Mai precis, Franța se plânge de o perioadă îndelungată că Europa Centrală şi de Est câştigă un avantaj inechitabil prin plasarea pe alte pieţe a forţei de muncă ieftine. Potrivit Parisului, detaşarea de muncitori slab plătiţi afectează piaţa locală a muncii şi erodează protecţia în acest domeniu în statele cu salarii mai mari. Astfel, directiva pentru muncitorii detaşaţi le permite companiilor europene să trimită angajaţi în alte state UE cu contracte prin care sunt nevoite să garanteze numai salariul minim din ţara gazdă.

Programul oficial al vizitei lui Emmanuel Macron în România

Președintele Republicii Franceze va fi primit, la ora 13.10, oficial, pe platoul de Ceremonii de la Palatul Cotroceni, de către președintele Klaus Iohannis. Va urma, apoi, sosirea și fotografia oficială, în Holul de Onoare de la Palatul Cotroceni.

Cei doi președinți vor semna  în Cartea de Onoare și vor avea convorbiri tête-à-tête și convorbiri oficiale, cu delegațiile.

La ora 14:30 va avea loc o conferință de presă comună a celor doi șefi de stat, în Sala Unirii, iar la 17:30 este trecută în programul oficial vizitarea Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”

La 19:30 va avea loc o recepție oferită de Președintele României, Klaus Iohannis, în onoarea Președintelui Republicii Franceze.

Macron, dejun de lucru cu premierul Mihai Tudose, la Vila Lac 1

Președintele Republicii Franceze se va întâlni și cu premierul Mihai Tudose, la Vila Lac 1, unde va avea loc un dejun de lucru oferit în onoarea președintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron.

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit în luna iunie cu Emmanuel Macron. Cu prilejul acestei întâlniri, șeful statului l-a invitat pe omologul său francez în vizită în România. Aceasta va fi prima vizită în România a lui Emmanuel Macron, care și-a preluat mandatul pe 14 mai 2017.

Ultima vizită a unui președinte francez în România a avut loc în septembrie 2016, când Francois Hollande a vizitat Centrul științific de la Măgurele și a participat alături de Dacian Cioloș la inaugurarea fabricii Airbus de la Ghimbav.

Emmanuel Macron a câștigat în luna mai alegerile prezidențiale din Franța. Candidatul independent a învins-o detașat pe candidata de extremă-dreapta Marine Le Pen. Până acum câteva luni, Macron era necunoscut francezilor, acum însă viața lui a ajuns în centrul atenției.

Emmanuel Macron, președintele Franței, a devenit cunoscut în întreaga lume în urma relației sale, care a început în adolescență. Emmanuel Macron, în vârstă de 39 de ani, este căsătorit cu fosta sa profesoară, care este cu 25 de ani mai mare decât el.


Citește și: Prinții Harry și William au povestit cum au reacționat când au aflat despre moartea prințesei Diana

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News