Povestea Andradei Mocanescu, fetita de 12 ani din Bucuresti, care si-a pus capat zilelor aruncandu-se de la etajul 10 al blocului in care locuia si care facea parte din comunitatea emo, a starnit controverse in randul adeptilor acestui curent, dar mai ales i-a pus pe jar pe parintii adolescentilor din Romania.
‘Emo nu este nici pe departe o boala, ci face parte din criza adolescentei. Pana la 11 ani, copilul nu are gandire, iar pana la 16 ani nu are identitate’, explica prof. dr. Florin Tudose, seful Clinicii de Psihiatrie a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.
‘Parintii uita sa se mai ocupe de copiii lor. Chiar daca le asigura tot confortul financiar, ei tot trebuie sa stea de vorba cu acestia, sa ii consoleze atunci cand au un esec sentimental sau probleme la scoala’, este de parere prof. Tudose.
Muzica le adanceste copiilor depresiile
De asemenea, muzica deprimanta pe care o asculta copiii emo se pare ca le adanceste depresiile. Intregul fenomen Emo si practicile pe care acesta le implica au luat amploare in toata lumea inca din anii 90, de cand a inceput sa fie folosit pe scara larga Internetul.
De atunci, printre copii au inceput sa circule tot felul de melodii cu indemnuri sinucigase si filmulete, considerate de multi… de groaza.
‘Copiii emo primesc din toate directiile – mai ales din muzica – indemnuri de genul: viata nu merita traita, dar imi voi gasi libertatea pe lumea cealalta. Si atunci ce fac? Se arunca pe prima fereastra deschisa sau se apuca sa isi taie venele. Suna brutal, dar pana la urma e un fel de lege a junglei: scapa cine rezista’, mai spune prof. Tudose.
„Preotul i-ar putea ajuta pe tinerii cu probleme”
‘Adolescentii ar putea avea un interlocutor real in preot. Desi acesta nu detine reteta universala de rezolvare a problemelor, poate contribui alaturi de familie si de profesori la formarea copiilor’, este de parere preot Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane. Stoica sustine ca printre factorii care induc copiilor stari depresive se numara divortul sau plecarea parintilor la munca in strainatate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro