Nava Școală Mircea, pe care toți marinarii militari ai României și-au făcut ucenicia, împlinește anul acesta 80 de ani de când a fost lansată la apă. Duminică, 5 mai, bricul a plecat în marșul de instrucție anual de trei luni și va ajunge și în portul Hamburg din Germania, unde a fost lansată la apă. De aici va pleca spre casă, refăcând primul voiaj. Următorul mare proiect al NS Mircea este înconjurul lumii.
Mircea a ridicat ancora din Portul Constanța într-un marș de trei luni, având la bord echipajul navei – 179 de membri, dintre care 57 de studenți de anul II ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, 32 de elevi din anul I de la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, cărora li se alătură 14 cadeți străini de la academiile navale din Albania, Bulgaria, China, Franța, Polonia, Portugalia, Turcia și Ucraina.
Viitorii marinari și-au luat rămas bun de la părinți, rude, iubiți și iubite pe dană, apoi au urcat la bordul lui Mircea, unde au fost felicitați și salutați fiecare în parte de către contraamiralul de flotilă, Mihai Panait, locțiitor al Șefului Statului Major al Forțelor Navale Române.
În acest marș va traversa Marea Neagră, Marea Marmara, Marea Egee, Marea Mediterană, Oceanul Atlantic și Marea Nordului, cu escale în porturile Siracusa (Italia), Barcelona (Spania), Almeria (Spania), Cadiz (Spania), Brest (Franța), Rouen (Franța), Haga (Olanda), Hamburg (Germania), Southampton (Marea Britanie), Lisabona (Portugalia), Valleta (Malta) și Istanbul (Turcia).
În portul Almera va acosta în perioada 25 – 26 mai, iar aici, membrii echipajului își vor putea exercita dreptul la vot, în contextul alegerilor pentru Parlamentul European.
Construit în Germania
Nava – Şcoală „MIRCEA” este un velier clasa A tip bark, cu trei arbori, având o înălțime de 44 de metri, cu 23 de vele ce însumează o suprafaţă totală de 1.750 metri pătraţi. Aceasta a fost construită în perioada 1938-1939 la Şantierul Naval „Blohm & Voss” din Hamburg, Germania. Certificatul de naștere al noii nave-școală s-a semnat la 26 ianuarie 1938, iar la 22 septembrie, același an, a fost lansată la apă și botezată cu numele MIRCEA, alegere justificată de bogata tradiție și renumele predecesorului său. Numele navei provine de la voievodul Mircea cel Bătrân ce a cârmuit Țara Românească, între anii 1386 și 1418, sub a cărui domnie navigația autohtonă și comerțul efectuat pe mare au cunoscut o mare dezvoltare, vasele românești navigând, încă de pe atunci, nu numai în Marea Neagră, ci și în Marea Egee și Marea Mediterană
La 27 aprilie 1939, a avut loc ceremonia ridicării pavilionului național, iar pe data de 1 mai 1939, Mircea, o navă cu caracteristici superioare, ce asigura condiții de navigație și viață la bord mult îmbunătățite, a intrat în serviciul Marinei Militare.
Mircea a intrat în portul Constanța pe data de 17 mai 1939, fiind salutat de oficialități, de tinerii elevi ai Școlii Navale, de navele aflate în port, între care și vechiul bric adus de la Galați pentru a preda ștafeta pregătirii marinărești noii nave. La 3 iulie 1939, Mircea a plecat în primul său marș de instrucție în Marea Mediterană unde a făcut escale în porturile Palermo, Toulon, Palma, Gibraltar, Alger și Alexandria.
Într-un an sau doi, Bricul Mircea va pleca într-o cursă de anduranță – înconjurul lumii. Pentru acest eveniment, comanda Forțelor Navale Române au lansat o colectă publică pentru ca misiunea să poată fi susținută financiar:
„Ne dorim să avem alături de noi instituții publice și nu numai, să avem sponsorii care sunt alături de Forțele Navale Române și de către Armata României, printr-o colectă publică să reușim să proiectăm această acțiune istorică. Primii care vor subscrie acestei colecte sunt șeful Statului Major al Apărării, domnul general Ciucă și de asemenea, comandantul Forțelor Navale Române, viceamiralul Alexandru Mîrju“, a declarat contraamiral de flotilă Mihai Panait, locțiitor al Șefului Statului Major al Forțelor Navale Române.
Citește și:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro