La nivel european, guvernele au investit miliarde de euro pentru a ajuta populația și companiile să facă față creșterii prețurilor la energie, dar șeful Enel spune că „vor trece ani” până la o revenire la situația cunoscută înainte ca Rusia să declanșeze războiul din Ucraina.

Starace a spus că Enel, care produce și distribuie electricitate și gaz, a încercat să-și protejeze cei 20 de milioane de clienți europeni de volatilitatea pieței energetice în acest an și a făcut tot posibilul să respecte contractele cu preț fix pe care le convenise.

Gigantul energetic italian vinde energie la peste 70 de milioane de case și întreprinderi din peste 30 de țări, dar intenționează să părăsească multe dintre aceste țări, inclusiv România, întrucât se concentrează pe energia regenerabilă și să devină neutru în emisii de carbon până în 2040. De asemenea, vrea să-și reducă datoriile uriașe de aproximativ 63 de miliarde de dolari.

Enel investește masiv în fabricarea de panouri solare, prin extinderea unei fabrici pe care o are în Sicilia și construirea uneia noi în SUA.

Creșterea prețurilor la energie a fost cel mai mare contributor la inflație și la criza costului vieții în Marea Britanie, SUA și Zona euro. Criza energetică globală declanșată de invadarea Ucrainei de către Rusia „a arătat foarte clar cât de periculoasă este dependența de o singură sursă de energie pentru Europa”, a spus Starace.

Viitorul va fi „extrem de decarbonizat” și va depinde de energia nucleară și regenerabilă, mai spune șeful Enel. Cu toate acestea, această trecere la sursele regenerabile are și riscuri. În iulie, Agenția Internațională pentru Energie a declarat că dominația Chinei în producția de turbine solare și eoliene creează „provocări potențiale pe care guvernele trebuie să le abordeze”.

Starace recunoaște că Occidentul a fost prea dependent de China pentru surse regenerabile și alte bunuri. „Trebuie să aibă loc o reechilibrare, pentru că este sănătoasă”, a spus el, întrebat despre tensiunile geopolitice care interferează cu aprovizionarea cu energie.

Acest lucru a ajutat la impulsionarea investițiilor Enel în panouri solare, deși extinderea fabricii siciliene va satisface în continuare doar 10% din nevoile Europei, a spus el.

Liderii politici au recunoscut, de asemenea, că Europa trebuie să-și obțină energia din mai multe locuri, pentru a reduce dependența istorică de Rusia. Potrivit Consiliului European pentru Relații Externe, UE și statele sale membre au semnat anul acesta 56 de acorduri energetice cu 23 de țări.

Urmărește-ne pe Google News