Libertatea a scris despre creșterea masivă a prețului energiei pe bursa OPCOM, aceasta survenind ca urmare a scăderii producției hidro din cauza secetei și a producției eoliene, din cauza caniculei.

Această majorare a prețului se vede deja în facturile românilor, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a decis majorarea prețului la energie cu aproximativ 5%, și asta după ce furnizorii – prinși pe picior greșit la seceta din vară – ceruseră o majorare de 15%.

De asemenea, acesta este un avertisment pentru autorități și în privința prețurilor la electricitate din această iarnă, după ce în ianuarie acestea au mai explodat o dată, ca urmare a temperaturilor mici.

Cine plătește mai puțin

Potrivit datelor DG Energy, energia din România (41 euro/MWh) era mai scumpă decât cea din Franța (34,4 euro), Germania (30,9 euro), Elveția (33,2 euro), Suedia (28,6 euro), Olanda (34,6 euro), Austria (30,8 euro), Finlanda (30,9 euro), dar și față de Polonia (35,6 euro), Cehia (33,4 euro), Slovacia (34,7 euro) sau Bulgaria (35,3 euro).

În Ungaria era mai mult

Mai mult decât companiile din România plăteau cele din Ungaria (42,1 euro/MWh), Italia (44,9 euro), Grecia (47,2 euro), Spania (47,7 euro) sau Marea Britanie (46,6 euro).

Cel mai mic preț din UE a fost consemnat în Danemarca (28,7 euro), iar din spațiul european în Norvegia (26,9 euro). Norvegia și Elveția nu sunt membre ale Uniunii Europene.

Care este explicația prețurilor mici din Vest

Norvegia și Suedia au avantajul resurselor hidro masive, iar Danemarca și Germania profită din plin de energia eoliană. Concomitent, Franța își asigură cea mai mare parte a energiei din surse nucleare. Polonia se bazează în special pe cărbune.

 

Urmărește-ne pe Google News