Doar patru puncte procentuale îi despart pe americanii care sunt de acord cu utilizarea energiei nucleare de cei care sunt împotrivă. 51% dintre ei au spus că susțin posibilitatea ca energia nucleară să devină o sursă relevantă de electricitate în Statele Unite, iar 47% și-au exprimat dezacordul, potrivit unui sondaj al companiei americane Gallup.
Rezultatele se bazează pe interviuri telefonice realizate în primăvara lui 2022, pe un eșantion aleatoriu de 1.017 americani cu vârsta peste 18 ani, din toate statele.
Energia nucleară a fost, în 2021, sursa a aproximativ 19% din producția de electricitate din SUA, conform EIA, agenție guvernamentală care analizează sursele de energie din State.
SUA sunt cel mai mare producător de energie nucleară din lume, arată Asociația Nucleară Mondială, un ONG internațional care promovează folosirea acestui tip de energie.
Până în 2015, peste 60% erau proenergie nucleară
Spre deosebire de ultimii ani, între 2004 și 2015, cei mai mulți americani erau în favoarea energiei nucleare, iar procentul a variat de la 53% la 62%.
Sprijinul de atunci „a fost probabil legat de creșterea prețurilor la petrol și gaze, ceea ce a făcut ca energia nucleară să fie mai atractivă, fiind considerată o alternativă accesibilă”, explică unul dintre autorii sondajului.
Cu toate că și în 2022 a crescut prețul petrolului, susținerea energiei nucleare în SUA nu a revenit la nivelul de dinainte de 2015. Totuși, astăzi se opun mai puțini americani (47%), față de 54%, în 2016, de exemplu.
Împărțirea pe categorii de vârstă și nivel de educație
63% dintre bărbați și numai 39% dintre femeile participante la sondaj consideră pozitivă folosirea energiei nucleare pentru electricitate. Iar în ce privește vârsta, 57% dintre cei de peste 55 de ani sunt în favoarea ei, 50% dintre cei între 18 și 34 de ani o susțin și 45% dintre americanii între 35 și 54 de ani sunt de acord.
Sprijinul variază și în funcție de nivelul de educație. Au oferit un răspuns pozitiv: 57% dintre absolvenții de facultate, 50% dintre cei cu o anumită experiență universitară și 45% dintre cei fără studii superioare.
Mai mulți republicani decât democrați sunt de partea centralelor nucleare
39% dintre democrați, 60% dintre republicani și 53% dintre independenți s-au exprimat în favoarea energiei nucleare. Diferența de 21 de puncte procentuale dintre republicani și democrați este similară cu media din ultimele două decenii, se mai arată în sondaj. Prin urmare, cu toate că Biden promovează energia nucleară, democrații n-au depășit procentele destul de scăzute din alți ani.
Inclusiv grupurile de lucru democrate pe probleme de mediu se opun din cauza riscurilor reprezentate de deșeurile și accidentele nucleare, dar și pentru că preferă energia regenerabilă: eoliană, solară și geotermală.
Mai departe, doar 34% dintre americanii „foarte îngrijorați” de schimbările climatice aprobă utilizarea energiei nucleare, iar 62% se opun. În schimb, mai arată sondajul, cei „destul de îngrijorați” (53%) sau pe care schimbările climatice îi preocupă mai puțin (70%) sunt în favoarea energiei nucleare.
Bugetul pe 2022: 1,8 miliarde de dolari pentru reactoare nucleare
„Președintele Joe Biden a susținut că energia nucleară este unul dintre elementele planului său de energie curată pentru ca SUA să ajungă la emisii nete zero până în 2050”, explică Lydia Saad, autoarea articolului despre sondaj de pe site-ul Gallup. „În plus, pe lângă cei 1,8 miliarde de dolari pe care Biden i-a alocat pentru reactoarele nucleare în bugetul său pentru 2022, administrația a anunțat recent că va pune la dispoziția companiilor nucleare 6 miliarde de dolari pentru infrastructură, ca să prevină închiderea lor”.
În timpul mandatului lui Biden, în noiembrie 2021, Casa Albă a anunțat că în România va fi construită prima centrală nucleară de mici dimensiuni bazată pe o nouă tehnologie americană. Libertatea a publicat atunci un interviu cu Ionuț Purica, expert în domeniul nuclear, care a vorbit despre avantajele și dezavantajele unei astfel de centrale, a cărei construcție s-ar putea finaliza în 2028.