Comisia a avizat, astfel, modificarea infamei OUG 114. Pentru ca modificările să intre în vigoare trebuie ca legea de aprobare a ordonanței 114 să fie votată în plen și apoi promulgată.
De asemenea, este prevăzută o perioadă de 3 luni în care Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) trebuie să implementeze măsurile.
Efectul OUG 114: Exxon își face bagajele, importurile cresc
Companiile petroliere au avertizat de mai multe ori că plafonarea prețului la gaze naturale va pune în pericol investițiile din Marea Neagră și va duce la creșterea importurilor de gaze din Rusia.
Ceea ce s-a și întâmplat: importul de gaze a crescut cu 5,6% în primele 4 luni din 2019, iar gigantul ExxonMobil a anunțat că vrea să vândă participația pe care o are la zăcămintele din Marea Neagră.
Odiseea unei ordonanțe
OUG 114 a fost emisă în ultimele zile din anul 2018 de către Guvern, însă creierul acesteia a fost Darius Vâlcov.
Aceasta a fost extrem de criticată de către mediul economic sau de către analiști.
Pe lângă plafonarea prețurilor și taxa de 2% în energie, aceasta mai include o taxă impusă în telecomunicații, dar și o taxă pe activele bancare, creșterea accizelor pentru țigări și facilități pentru constructori.
De asemenea, introducea prevederi foarte aspre pentru fondurile de pensii de la Pilonul II, acestea fiind forțate să aducă de acasă 800 de milioane de euro ca majorare de capital.
Din cauza prevederilor, leul a scăzut puternic în fața euro, la fel și bursa de la București.
Între timp, însă, taxa bancară a fost deja modificată, iar prevederile privind fondurile de la Pilonul II au fost amânate de câteva ori.
În domeniul energiei, însă, nu s-a modificat nimic până acum.
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!