Deși trupele ruse au preluat controlul asupra Cernobîlului la scurt timp după invazia din 24 februarie, personalul ucrainean al centralei a continuat să supravegheze depozitarea în siguranță a combustibilului nuclear uzat și să supravegheze rămășițele îngropate în beton ale reactorului care a explodat în 1986.
Energoatom a precizat că acești angajați au semnalat în cursul zilei de joi că forțele ruse intenționează să părăsească zona.
„Informația potrivit căreia ocupanții, care au confiscat centrala nucleară de la Cernobîl și alte instalații din zona de excludere, au pornit în două coloane spre frontiera ucraineană cu Republica Belarus se confirmă”, a transmis Energoatom, într-un comunicat de presă, preluat de Nexta.
Mai târziu, au apărut informații că trupele ruse ar fi luat prizonieri, la plecare, soldați ai Gărzii Naționale Ucrainene păzeau zona. Informția a fost făcută publică tot de canalul Nexta, care a adăugat că aceștia erau captivi încă din 24 februarie.
❗️Occupiers left the territory of the #Chernobyl nuclear power plant. pic.twitter.com/cRt8jR3uiP
— NEXTA (@nexta_tv) March 31, 2022
Compania de stat a adăugat că un număr mic de trupe ruse a rămas la Cernobîl, dar nu a precizat câte și nici nu a furnizat detalii suplimentare. Trupele ruse s-au retras și din orașul Slavutîci, aflat în apropiere, acolo unde locuiesc muncitorii de la Cernobîl, potrivit comunicatului Energoatom.
Reuters precizează că nu a existat nicio reacție imediată pe acest subiect a autorităților ruse, care au negat constant că trupele Moscovei ar fi pus în pericol instalațiile nucleare din Ucraina.
Ucraina și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorările legate de siguranța centralei de la Cernobîl și a cerut retragerea trupelor ruse, a căror prezență a împiedicat pentru un timp rotația personalului complexului.
Înaintea retragerii trupelor ruse, în cursul zilei de joi, șeful Energoatom a cerut Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), care funcționează sub egida ONU, să se asigure că oficialii ruși din domeniul nuclear nu se amestecă în funcționarea Cernobîlului și a centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, care a fost, de asemenea, ocupată de soldații ruși.
Miercuri seară, un înalt oficial american din domeniul apărării, citat de CNN, a afirmat că Rusia a început să-și retragă unele trupe de la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl. Retragerea vine într-un moment în care mișcările de trupe rusești din zona Kievului au început, potrivit Occidentului, o „repoziționare” și o „regrupare”, deși Moscova a susținut că își va limita drastic operațiunile militare din jurul capitalei Ucrainei și a orașului Cernihiv.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia