Pe străzi poţi vedea parcate Porsche-uri, Range Rover-uri şi BMW-uri, iar în mall-ul din oraş este expus pentru reclamă un Range Rover Evoque. Restaurante luxoase care servesc şampanie şi caviar sunt înşirate pe strada principală a oraşului, alături de baruri ostentative şi de cluburi de noapte exclusiviste.
Poliţia britanică a dezvăluit recent că nouă din zece furturi la bancomatele din Marea Britanie sunt comise de bande din România, iar 70% dintre cei arestaţi pentru infracţiuni fie au venit din Bacău, fie au legături cu acest oraş. De altfel, potrivit unui jurist român, infracţiunile sunt în prezent responsabile pentru peste 75% din economia Bacăului.
Cu toate acestea, până în urmă cu câţiva ani, nu multe persoane din afara României auziseră de acest oraş de la poalele munţilor Carpaţi, situat în nord-estul României, aproape de graniţa cu Republica Moldova.
Fraţii Viorel şi Miorel Chiriac făceau legea în Marea Britanie
Lucrurile s-au schimbat în 2008, odată cu descoperirea unei fotografii cu bebeluş care stătea peste sute de bacnote de 20 de lire, furate din conturile bancare britanice. Fotografia a fost găsită pe un telefon mobil confiscat de poliţie, care aparţinea tatălui copilului, Adu Bunu, membru al unei reţele de infractori care a jefuit, cu ajutorul dispozitivelor de skimming, sute de bancomate britanice.
Una dintre cele mai de succes bande care au furat de la bancomatele din Marea Britanie a fost condusă de către fraţii Viorel şi Miorel Chiriac, originari din Bacău, care ar fi furat circa 1,6 milioane de lire sterline din bancomatele din Londra cu ajutorul dispozitivelor de skimming. O mare parte din bani au fost folosită pentru a cumpăra un şir de proprietăţi în Bacău, printre care o vilă construită de Viorel într-o zonă care a devenit rapid un fel de Beverly Hills al oraşului.
În ultimii ani, instanţele judecătoreşti din Marea Britanie au înregistrat o creştere a numărului de cazuri care implică bandele româneşti care fură din bancomate.
„Bandele din Bacău merg în principal în Marea Britanie – le place acolo. Avem alte bande din România care operează în Franţa, însă bandele din Bacău aleg Marea Britanie. Poate pentru că au rezultate bune acolo”, explică comisarul-şef Virgil Spiridon, directorul-adjunct al Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul Poliţiei Române pentru The Sun.
Poliţiştii britanici au venit în România
Însă vremurile bune ale oraşului s-ar putea termina în curând, susţine Spiridon. De-a lungul ultimelor câteva luni, poliţiştii britanici au călătorit în România pentru a se întâlni omologii lor şi elabora o modalitate de a împiedica infracţiunile la bancomate.
Comisarul a explicat pentru The Sun cum bandele operează folosind echipamente pe care şi le pot procura on-line, pentru sume cuprinse între 3.000 şi 5.000 de lire.
„În mod normal există trei sau patru membri ai bandei, foarte calificaţi în domeniul electronicii, care realizează dispozitive care sunt plasate în bancomate. Ulterior, există experţi IT care folosesc coduri de calculator şi logaritmi matematici pentru a lua informaţiile de pe banda magnetică a unui card şi a face clone”.
Spiridon susţine că o clonă a unui card poate fi creată şi utilizată în mai puţin de o oră.
„Singurul lucru pe care bandele nu îl pot face în acest moment este să copieze informaţiile înscrise pe cipul cardului. Prin urmare, ei folosesc clonele cardurilor în ţări unde cardurile nu au cip şi cod PIN, cum ar fi America”, explică el, adăugând că „informaţiile de pe un card britanic sunt transmise prin intermediul internetului în America, unde se se realizează o clonă şi încep retragerile”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro