• În noaptea de dinaintea dispariției, fata de 25 de ani a plecat de mai multe ori din cămin. Unde și de ce?
  • Poliția spune că ea a fost văzută ultima oară pe drumul spre pădurea Dumbrava. Nu se știe însă cu certitudine dacă fata a intrat în pădure.
  • În acea pădure au fost găsite obiectele personale ale studentei, dispuse în triunghiuri. E o întâmplare?
  • Poliția încă nu a stabilit dacă aceste obiecte au fost atinse de vreo altă persoană care ar putea fi implicată în dispariția tinerei.
  • Principala pistă pe care merg anchetatorii e suicidul. Dar, „dacă a venit în pădure să se omoare, cum a făcut-o și unde e trupul?! Nu putea să se evapore”, spune un voluntar care a coordonat primele căutări.

Angelika împlinise 25 de ani cu două săptămâni înainte să dispară. Era la căminul din Sibiu, dar niciunul dintre vecinii de palier nu a ştiut că ar trebui să-i ureze „La mulţi ani!”. 

„Locuia singură în cameră şi era retrasă”, spune un coleg de cămin. „Ieşea afară, ca să fumeze, după ce se însera. Şi atunci, mai vorbeam cu ea, însă despre lucruri legate de şcoală, niciodată despre viaţa personală. N-am văzut-o să primească vizite sau să vină cu cineva în cămin.”

Angelika Maurer

Nu mai mergea la cursuri, de două luni

Angelika Maurer e din comuna Jibert, județul Braşov. Mai are trei fraţi, iar în urmă cu patru ani, a rămas orfană de tată. În aceeaşi perioadă, ea a devenit studentă la Institutul de Teologie Protestantă şi s-a mutat în Sibiu, la cămin. 

Trebuia să-şi dea licenţa în 2021, dar n-a putut, din cauza restanţelor. „Cred că avea, cu totul, vreo 15. Trei restanţe erau doar la materia mea, «Istorie bisericească»”, spune profesorul Andras Bandi. „Nu lua examenele, pentru că nu se prezenta la ele. Avea un blocaj, ori de câte ori i se cerea să facă ceva. Începea semestrul «power» (în forţă – n.r.), dar când se apropia vremea să dea socoteală, să facă ea ceva, se retrăgea şi se închidea în camera ei”, explică profesorul.

Institutul de Teologie Protestantă

Institutul de Teologie Protestantă are la parter sălile de curs, iar la etajul I – camerele în care locuiesc studenţii. Un coleg de facultate îşi aminteşte de o zi în care „Angelika trebuia să prezinte un referat. Avea nevoie de notă, ca să poată intra în examen şi să-şi ia restanţa, dar n-a mai venit la seminar. Profesorul m-a trimis să văd ce e cu ea. Am urcat, i-am bătut la uşă, iar ea mi-a zis că nu s-a putut trezi din somn…”

Colegul spune că Angelika „dădea impresia că nu o interesează şcoala. Iar după 7 decembrie anul trecut, ea nu a mai venit deloc la cursuri.”

Unde a fost Angelika în ultima noapte?

Cu o seară înainte de dispariție, studenta a mers şi şi-a cumpărat câteva alimente, dar şi o rezervă pentru țigara electronică, potrivit informaţiilor apărute în presa locală

Apoi, în timpul nopţii, Angelika a mai plecat din cămin, de două ori. Surse apropiate anchetei au declarat, pentru Libertatea, că pe camerele de supraveghere video de pe hol apar imagini cu fata ieşind din clădire, la orele 2:00 şi 4:00. Ultima plecare a studentei e confirmată şi de un vecin de palier, care s-a întâlnit cu ea.

„Am învăţat toată noaptea şi, pe la ora 4:30, am ieşit afară, ca să fumez o ţigară”, spune el. „Pe scări, m-am întâlnit cu Angelika, care urca spre camera ei. M-am şi speriat, nu mă aşteptam să mă întâlnesc cu cineva. N-avea niciun bagaj şi era îmbrăcată în negru. «Ce faci, Angelika?», am întrebat-o. «Bine», mi-a zis ea. După trei ore a dispărut”.

Angelika pe camere video

Era dimineaţa zilei de 8 februarie 2023. În acea miercuri, nimeni nu s-a îngrijorat pentru că fata nu s-a mai întors în cămin. Şi nici în zilele ce au urmat.

Vineri, administratorul i-a lăsat un bilet în uşă, pentru a-i aminti că nu-şi plătise cazarea pe ianuarie. După weekend, găsind biletul neatins, bărbatul a sunat-o pe mama fetei. Nici ea nu reuşea să mai dea de Angelika, aşa că şi-a sunat fiul care locuieşte în Sibiu. Era 13 februarie.

Fratele Angelikăi s-a dus la cămin şi a lăsat şi el un bilet în uşă. Abia pe 15 februarie, a mers la poliţie şi a reclamat dispariţia surorii lui.

În primele zile, poliţia a căutat-o prin oraş

În acea zi, poliţiştii de la IPJ Sibiu au mers la cămin, să verifice camera fetei. Stau dovadă sigiliile lipite, ca nişte crestături de cuţit pe albul imaculat al lemnului. 

A doua oară, poliţia s-a întors pe 14 martie, după cinci săptămâni de la dispariţia fetei

Atunci când cineva dispare, poliţia ia în calcul următoarele variante: că acea persoană a plecat de bunăvoie, că ea a fost victima unei infracţiuni (răpire, omor, accident de circulaţie), a unui suicid sau a unei morţi accidentale. Primele verificări sunt extrem de importante, pentru că în baza lor se stabileşte tipul de dispariţie şi direcţia anchetei.

În cazul Angelikăi Maurer, poliţiştii n-au considerat că ea ar putea fi victima unei infracţiuni. În prima zi, au verificat camera fetei, „toate zonele adiacente căminului, cât şi spaţiile comune imobilului”, spune Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu, într-un răspuns furnizat la cererea Libertatea.

Ulterior „s-au efectuat verificări şi căutări ample pe raza municipiului Sibiu, rezultatul fiind tot negativ”. 

Abia pe 20 februarie, la cinci zile după ce au fost sesizaţi, poliţiştii au decis că ar trebui localizat telefonul fetei dispărute. Pentru asta, au deschis un dosar penal, înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu.

Angelika a dispărut în data de 8 februarie 2023

În cazurile de dispariţii în care nu sunt indicii că ar fi fost săvârşită vreo infracţiune, rolul procurorului se rezumă la asigurarea cadrului procesual necesar pentru emiterea unor mandate, necesare la percheziţii, localizări şi interceptări telefonice, obţinerea de date de la bănci şi spitale. 

Triunghiurile din pădure

Telefonul mobil al studentei a fost localizat în pădurea Dumbrava, de la marginea oraşului. Pe 24 februarie, au fost efectuate primele căutări în zonă. La ele au participat, alături de poliţişti, şi voluntarii de la Rescue 4X4.

Obiectele personale ale studentei dispărute au fost găsite în inima pădurii Dumbrava

În prima zi s-a găsit portofelul fetei. Înăuntru erau buletinul, cardurile „şi 120 de lei”, spune Alin Bozan, voluntar Rescue 4X4 şi fost detectiv particular. A doua zi, pe 25 februarie, la circa 150 de metri de locul în care se afla portofelul, a fost descoperit telefonul. „Era închis, pus pe o buturugă”, îşi aminteşte Bozan. 

Lângă telefon erau ochelarii de vedere ai studentei. Putea să fugă în lume Angelika, fără să vadă clar pe unde merge? „Ochelarii erau doar pentru citit şi aveau dioptrii mici”, îşi aminteşte profesorul Andras Bandi.

Ultima descoperire din pădure a fost şi cea mai bizară, spune Alin Bozan. „În a treia zi de căutări, pe 27 februarie, am găsit ţigara electronică. La un metru în stânga, pachetul gol, de culoare verde. Şi în faţă, la 2,5 metri, erau cheile de la cămin, cu un breloc roşu.” 

Alin Bozan, voluntar Rescue 4×4, arată cum a fost găsită ţigara electronică

Voluntarul spune că „ţigara electronică era aşezată pe frunze, în poziţie perfect verticală. Cum a ajuns aşa?! În ziua în care studenta a dispărut, era zăpadă în pădure. Între timp, ea s-a topit, dar e imposibil ca ţigara, pusă pe zăpadă, să fi rămas în acea poziţie verticală”, spune Bozan.

Punctele cu locurile în care au fost găsite obiectele Angelikăi Maurer (1 = portofel, 2 = telefon, 3 = ţigara electronică). Sursa foto: Rescue 4×4

Alin Bozan a mai remarcat că locurile în care au fost găsite obiectele formează pe hartă un triunghi. Iar ultimele obiecte descoperite – ţigara, pachetul şi cheile – erau dispuse tot într-un triunghi.

Rezultatele percheziţiilor informatice, în „analiză detaliată”

Au fost puse acele obiecte în pădure de Angelika Maurer sau de altcineva, implicat în dispariţia ei? Doar o expertiză genetică poate stabili cu certitudine cine a atins acele obiecte. Dar, după cinci săptămâni de la găsirea lor, „examinările de specialitate sunt în desfăşurare”, spune Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu.

Din februarie, telefonul găsit în pădure şi laptopul studentei, din camera ei de cămin, au fost supuse unor percheziţii informatice, pentru a se vedea cu cine a vorbit ea, ce căutări a avut pe internet şi pe ce reţele de socializare era înscrisă. 

Nici aceste verificări n-au fost finalizate. „La acest moment, rezultatele sunt în curs de analiză detaliată, efectuată de către specialiştii din cadrul IPJ Sibiu”, precizează Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu.

Şeful IPJ Sibiu: „Nu avem date despre o posibilă răpire”

La sfârşitul lunii februarie, poliţiştii au găsit, pe camerele de supraveghere video din oraş, imagini cu Angelika Maurer, din dimineaţa dispariţiei ei. 

IPJ Sibiu a mediatizat câteva dintre aceste imagini. Primele sunt de la ora 7:46, iar Angelika se afla la un kilometru depărtare de cămin. După un sfert de oră, ea traversa Piaţa Sadu, intrând pe strada ce duce în pădurea Dumbrava. 

În acea dimineaţă, Sibiul era sub cod galben de „vreme deosebit de rece şi ger persistent” (ANM). 

Traseu Angelika

Pe 1 martie, când poliţia avea aceste imagini, dar şi obiectele găsite în pădure, şeful IJP Sibiu declara, răspunzând întrebărilor presei la o conferinţă organizată pentru un alt subiect, că nu are date despre o posibilă răpire. Singura pistă pe care a mers poliţia de la început a fost plecarea voluntară. „Luăm în calcul şi posibilitatea de a nu o mai găsi în viață”, mărturisea chestorul Tiberiu Ivancea.

A doua zi, studenta dispărută a fost căutată în pădurea Dumbrava, cu peste 400 de oameni: voluntari, forţe de ordine, câini de urmă, un elicoper şi drone. A fost cea mai mare desfăşurare de forţe implicată într-o operaţiune de acest tip. Dar Angelika Maurer n-a fost găsită. 

Căutări Angelika în Pădurea Dumbrava

Unde e acum studenta dispărută?

Pădurea Dumbrava se întinde pe sute de hectare. Partea dinspre drum e loc de promenadă pentru sibieni, dar localnicii spun că „uneori, mai coboară ursul şi aici”. 

La căutările de amploare efectuate, luna trecută, pe o distanţă de 3 km de-a lungul pădurii, nu au fost găsite urme de sânge sau altfel de indicii din care să rezulte că tânăra dispărută ar fi fost atacată de animalele sălbatice.   

Pădurea Dumbrava

În interiorul pădurii sunt amenajate Muzeul Astra şi Grădina Zoologică, delimitate de garduri înalte de 2 metri. Putea ajunge acolo studenta, despre care poliţia precizează că avea 1,65 m şi 75 kg? „Sunt garduri de sârmă, iar pe alocuri plasa e desprinsă”, spune un localnic.

Dincolo de garduri se întind trei lacuri. Cel mai mare dintre ele e în curtea Muzeului Astra.

Lacul Dumbrava 1

Poliţia a organizat aici primele căutări joia trecută, pe 30 martie. O barcă pneumatică, cu trei scafandri care au folosit o cameră subacvatică. Nu au găsit nimic.

Căutări pe lacul Dumbrava

Alt lac cu adâncimea de 3 metri e la intrarea în Grădina Zoologică. Până acum, aici nu au fost niciun fel de căutări.

Lacul Dumbrava 2

„Pădurea are un areal foarte mare şi teren foarte accidentat pe anumite zone. Trebuie periat cât mai mult şi probabil că la un moment dat o vom şi găsi”, declara şeful IJP Sibiu, la conferinţa de presă din 1 martie.

A trecut o lună de atunci. Şi două de când studenta din Sibiu e dispărută. Între timp, căutările în pădurea Dumbrava au fost sistate. 

Poliţia a încercat să o găsească pe fată şi la spitalele din Sibiu, la fermele de animale şi la mănăstirile din zonă. Până acum, fără niciun rezultat.

Angelika Maurer are ochii verzi şi părul şaten, de lungime medie. Pe imaginile filmate în dimineaţa dispariţiei, ea purta un palton scurt şi negru, pantaloni de culoare închisă şi ghete negre, de tip UGG.

 
 

Urmărește-ne pe Google News