Potrivit sursei citate, cererea de energie în 2020 a fost afectată de pandemia de coronavirus, iar cea mai importantă scădere s-a produs în cazul energiei produse din combustibili fosili, care este mai scumpă. Așa au ajuns sursele regenerabile să ocupe cea mai mare pondere în producția de electricitate a Uniunii Europene.

Sectorul va continua să crească în viitorii ani, ca parte a strategiei UE de a trece la energia verde, pentru a proteja mediul.

Pentru a-și putea atinge ținta, Europa trebuie să dubleze ponderea electricității produse din surse regenerabile până la sfârșitul deceniului. Astfel, emisiile de gaze cu efect de seră trebuie reduse cu cel puțin 55% până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990.

„Europa a ajuns la acest punct de cotitură cu privire la energia verde. Creşterea rapidă a energiei eoliene şi fotovoltaice a forţat cărbunele să intre pe o pantă descendentă şi acesta este doar începutul”, susţine analistul Dave Jones.

Ce spun statisticile

Potrivit unor statistici publicate săptămâna trecută, regenerabilele (centralele eoliene și fotovoltaice) au produs 38% din electricitatea UE, față de 37% – cât a fost obținută din combustibilii fosili.

Datele arată că, în timp ce producția de electricitate din surse regenerabile a crescut cu 10% comparativ cu 2019, cea pe bază de cărbune a scăzut cu 20%, fiind aproape la jumătate față de nivelul de acum cinci ani.

Producția pe bază de gaze naturale a scăzut și ea cu 4%, dar este în continuare cu 12% peste media ultimilor zece ani.

Tranziția de la cărbune a redus cantitatea de gaze cu efect de seră cu 29% în ultimii cinci ani. Acest proces ar putea să se accelereze pe măsură ce UE își extinde eforturile de decarbonizare și înlocuiește gazele cu energia regenerabilă.

În ce privește energia nucleară, producția a scăzut cu 10% în ultimul an și va continua să scadă, pe măsură ce unele țări își vor închide centralele mai vechi.

 
 

Urmărește-ne pe Google News