„Endeavour”, cu care exploratorul britanic a făcut o călătorie istorică în Australia şi Noua Zeelandă între 1768 şi 1771, a fost scufundat în portul Newport în timpul războiului american de independenţă.

„Din 1999 facem cercetări în legătură cu mai multe epave din secolul al XVIII-lea într-o zonă de 3,7 kilometri pătraţi, unde credem că s-a scufundat Endeavour”, a declarat joi Kevin Sumption, directorul Muzeului Maritim Naţional Australian, într-o conferinţă de presă. „Pe baza arhivelor şi a dovezilor arheologice, sunt convins că este vorba despre Endeavour”, a punctat Sumption.

Cu toate acestea, Proiectul de Arheologie Marină din Rhode Island (Rhode Island Marine Archaeology Project) – partenerii americani de cercetare ai Muzeului Maritim Naţional Australian – consideră acest anunţ prematur.

Directoarea executivă a proiectului, DK Abbass, a declarat, într-un comunicat de presă, că „aceste concluzii se vor baza pe un proces ştiinţific adecvat şi nu pe emoţiile sau politica din Australia”.

Un purtător de cuvânt al Muzeului Maritim Naţional Australian a răspuns că DK Abbass are „dreptul la propria opinie cu privire la cantitatea mare de dovezi acumulate”.

„Endeavour”, una dintre navele care au marcat istoria Australiei și Pacificului de Sud

„Endeavour” este vasul cu care faimosul explorator britanic James Cook a navigat din Anglia către Tahiti şi apoi în Noua Zeelandă, înainte de a ajunge în Australia în 1770 şi de a cartografia coasta de est a continentului.

Când s-a scufundat în portul Newport, în august 1778, vasul primise un alt nume – „Lord Sandwich” – şi era folosit de britanici pentru a-i încarcera pe prizonierii de război în timpul Revoluţiei Americane.

Britanicii au scufundat nava, împreună cu alte patru, pentru a împiedica flota franceză să intre în portul Newport pentru a-i susține pe americani. Era cu câteva luni înainte de moartea lui James Cook în Hawaii, în februarie 1779.

După aproape două secole și jumătate pe fundul mării, doar în jur 15% din resturile „Endeavour” au rămas intacte, potrivit Muzeului Maritim Naţional Australian.

„Accentul este de acum pus pe ceea ce se poate face pentru a o proteja şi păstra”, a declarat Kevin Sumption.

 
 

Urmărește-ne pe Google News