Majoritatea ingredientelor folosite în farmacie provin din China. În cazul Indiei, de exemplu, procentul se ridică la 80%.
În India a crescut deja prețul paracetamolului și al antibioticelor
De când producția a scăzut, iar stocurile din India s-au redus, prețurile au explodat: paracetamolul costă cu 40% mai mult, iar antibioticele, cu 70% mai mult, scrie The Telegraph.
India este cel mai mare producător de medicamente generice (cele mai ieftine) din lume.
Deocamdată, Europa și America nu se confruntă cu această situație, însă experții avertizează că ziua în care vot trece prin ce trece India acum nu este departe.
“Dacă epidemia va mai dura câteva luni sau, mai rău, se va transforma în pandemie, este imposibil ca industria farma din întreaga lume să nu fie afectată. Majoritatea țărilor din Europa se vor confrunta cu un deficit de medicamente esențiale într-un moment în care au mare nevoie de ele”, susțin reprezentanți ai European Fine Chemicals Group, citați de politico.eu.
Agenția Europeană a Medicamentelor susține același lucru: până în acest moment, producătorii n-au raportat goluri de aprovizionare, însă există temerea că dacă epidemia nu se stinge, iar fabricile din China se vor închide sau își vor subtura producția din cauza îmbolnăvirii muncitorilor, companiile nu vor mai avea materie primă pentru medicamente.
Și Ministrul Sănătății din Germania a adus în discuție această problemă, la întâlnirea de la Bruxelles cu omologii săi, săptămâna trecută.
Înțeleg că există riscul să avem niște probleme de aprovizionare, pentru că foarte multe dintre substanțele active vin din China, în special din provincia Hubei.
Jens Spahn, ministrul sănătății din Germania: