La zece zile după întâlnirea miniştrilor europeni ai Sănătăţii la Bruxelles, cele mai grave scenarii s-au îndeplinit.
Punctele de control şi informaţii amenajate pe aeroporturi nu au împiedicat coronavirusul să ajungă în ţările membre şi să se extindă cu o viteză îngrijorătoare.
Sursele din cadrul Comisiei Europene, citate de publicația El Pais, spun că ipoteza instituirii controalelor la frontiere câştigă tot mai mult teren şi este tot mai plauzibilă. „Ne temem că în următoarele zile, o anumită ţară ar putea impune controale”, a declarat sursa citată. Potrivit acestora, guvernul austriac al lui Sebastian Kurz are cele mai mari şanse să aplice aceste măsuri, a scris Mediafax.
Normele Schengen permit guvernelor să reintroducă controalele la frontieră unilateral atunci când consideră că există o ameninţare imediată. Decizia trebuie comunicată ipso facto celorlalte state membre şi Comisiei. Controalele se pot impune prima dată pe o perioadă de 10 zile, prelungită până la maximum două luni.
Istoric Schengen
La începutul anilor ’80, a demarat, la nivel european, o discuție referitoare la importanța termenului „libertate de mișcare”.
Conform schengen.mai.gov.ro, în 1984, fostul cancelar german Helmut Kohl s-a întâlnit cu președintele de atunci al Franței, François Mitterand, la trecerea frontierei «Goldene Brenn» din apropiere de Saarbrücken și au decis să elimine controalele la frontiera dintre Germania și Franța.
Apoi, într-o primă fază, a avut loc un acord între Germania, Franța, Țările de Jos, Belgia și Luxemburg, încheiat în 1985, în dreptul micii localități de frontieră Schengen din Luxemburg.
A urmat semnarea Convenției de Implementare a Acordului Schengen, pe 19 iunie 1990.
În momentul intrării în vigoare, în 1995, Convenția a eliminat controalele la frontierele interne ale statelor semnatare și a creat o singura frontieră externă, unde controalele se desfășoară conform unui set de reguli clare.
Care sunt țările membre Schengen
Schengen este numele unui mic sat din Luxemburg, situat la frontiera cu Germania și Franța, al cărui nume a devenit legat de libera circulație a persoanelor în Europa.
În prezent, spațiul Schengen fără controale la frontierele interne cuprinde 26 de țări (22 de state membre ale Uniunii Europene și 4 state asociate), care aplică acquis-ul Schengen în integralitatel, potrivit
schengen.mai.gov.ro.
nu sunt state membre ale Uniunii Europene, anume Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein
Cele 26 de state membre Schengen sunt: Belgia, Italia, Danemarca, Franţa, Portugalia, Suedia, Germania, Spania, Finlanda, Luxemburg, Grecia, Islanda, Olanda, Austria, Norvegia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Elveția, Liechtenstein.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro