Cel puțin 77 de morți și peste 2.300 de persoane infectate cu noul coronavirus: bilanțul dramatic al epidemiei din Iran, la doar o săptămână după ce autoritățile susțineau că au situația sub control, notează FT.

Printre victimele epidemiei se află, potrivit ultimelor informații, destul de mulți oficiali. Mohammad Mirmohammadi, unul dintre consilierii de top ai liderului suprem Ali Khamenei, a murit luni.

Alți doi oficiali, un fost ambasador și un parlamentar, au fost la rândul lor răpuși de coronavirus, în vreme ce mai mulți alți parlamentari, 23, potrivit unui raport, ar fi infectați.

Și șeful serviciului de urgență, Pirhossein Kolivand, este infectat, potrivit agenției de presă ILNA, citată de Reuters.

Într-un semn că epidemia a intrat într-o fază periculoasă, Gardienii Revoluției au anunțat că spitalele unității de elită iraniene vor admite pacienți infectați.

Dar experții medicali se tem că măsurile sunt luate prea târziu și că autoritățile au ratat momentul în care ar fi putut controla epidemia.

”Oficialii nu au confirmat intrarea virusului în Iran timp de o lună, apoi au subestimat impactul bolii, spunând oamenilor că este doar o gripă. Cu cât autoritățile se tem mai mult să sperie lumea cu atât mai mult se va răspândi virusul și va paraliza țara”, a declarat un medic din provincia Khuzestan, care se așteaptă la o creștere a bilanțului deceselor în regiune.

Primul caz de infectare cu coronavirus în Iran a fost confirmat pe 19 februarie în orașul sfânt Qom, cu 1,2 milioane de persoane. La mai bine de două săptămâni, oficialii au refuzat să aplice măsuri stricte de carantină.

De fapt, mulți pelerini au continuat să vină în oraș, iar unele clipuri de pe rețelele sociale au arătat oameni care lingeau ferestrele aurite ale mormântului sfânt din oraș în speranța că se vor vindeca de orice infecție.

Totuși, într-o intervenție publică fără precedent, liderul suprem iranian a cerut pelerinilor să renunțe la astfel de obiceiuri, semnalând o posibilă anulare a rugăciunii de vineri.

În plus, armata a fost mobilizată pentru a lupta cu virusul.

Statistici lipsite de credibilitate

Răspusul întârziat și numărul mare de cazuri confirmate din ultima săptămână au alimentat temerile că oficialii ar fi ascuns existența primului focar de infecție.

Cel puțin trei parlamentari au acuzat guvernul că nu a raportat corect numărul de cazuri.

Oficialii au negat acuzațiile, dar un lucru pare a fi clar. Mortalitatea din Iran este una foarte ridicată, ceea ce înseamnă că ori există mai multe cazuri neconfirmate, ori virusul este mai letal în Iran decât în orice altă țară.

Un alt semn că situație este gravă în Iran este declarația ambasadorului iranian la Moscova, Kazem Jalali, care a cerut Rusiei ajutor.

”Da, a existat o conversație pe această temă. Suntem gata să primim asistență umanitară de la toate țările, a declarat pentru Sputnik oficialul iranian.

Mai mulți experți și comentatori au avertizat că în acest moment, statisticile comunicate de Iran nu sunt credibile și că epidemia ar avea proporții mai mari.

Răspunsul Iranului? Potrivit grupului NetBlocks, autoritățile de la Teheran ar fi blocat accesul populației la Wikipedia, în aproape toată țara.

 
 

Urmărește-ne pe Google News