„Este greu să preconizăm termene într-o epidemie atât de complicată ca aceasta, cu atât de multe variabile pe care nu le putem controla, dar cu siguranţă ne gândim că vor trece cel puţin şase luni până când vom putea declara această epidemie terminată”, le-a spus reporterilor directorul departamentului de management al situaţiilor de urgenţă din OMS, Peter Salama.
Epidemia din provincia North Kivu din Congo a dus la 333 de cazuri de îmbolnăviri confirmate şi probabile cu virusul mortal şi este cea mai severă din istoria Congo.
Regiunea în care este localizat focarul pune probleme deosebite, potrivit OMS, care se pregătește pentru „cel mai negru scenariu”, din cauza unei populaţii locale dense şi mobile, insecurităţii cauzate de două grupuri armate şi răspândirii virusului prin transmiterea sa la pacienţii din centrele medicale.
„Unul dintre principalii factori ai răspândirii bolii îl constituie persoanele care vizitează numeroasele centre de sănătate din Beni, care sunt nereglementate, neoficiale, adică pot fi o structură de sine stătătoare sau o cameră în locuinţa cuiva, și nu au echipamente pentru depistarea Ebolei şi cu atât mai puţin pentru îngrijirea bolnavilor. Multe dintre acestea nu au apă curentă pentru spălarea mâinilor, iar pacienţii, care de obicei preferă tratamentul injectabil, refolosesc acele seringilor. Odată cu injecţiile, vin şi riscurile”, a mai precizt acesta, citat de Agerpres.
Epidemiologii au descoperit, la finalul lunii octombrie, o schimbare în distribuţia pe vârste a pacienţilor cu Ebola, mulţi dintre aceştia fiind copii trataţi de malarie în aceste centre medicale. Așadar, Ebola face ravagii în Congo, acolo unde cel mai mare focar din istoria acestei țări a ucis deja peste 200 de persoane.