Spania a anunțat luni cel mai mic număr de decese înregistrat din 24 martie și până în prezent – 637 în 24 de ore. Cifra în sine este evident uriașă, dar scăderea constantă înregistrată în ultimele zile oferă speranțe oficialilor spanioli.

Cel puțin 13.055 de persoane au murit până luni din cauza coronavirusului și 135.032 de oameni au fost infectați, potrivit Ministerului Sănătății din Spania, citat de El Pais.

Numărul zilnic de noi decese în Spania | sursa: Worldometers

Printre victime de află 10 medici, iar numărul cadrelor medicale infectate a trecut de 15.000.

Spania analizează acum începerea unei campanii masive de testare, pentru identificarea și izolarea pacienților asimptomatici.

”Cifrele acestea confirmă tendința descendentă pe care am tot văzut-o”, a declarat María José Sierra, unul dintre oficialii care coordonează lupta împotriva virusului în Spania.

Numărul zilnic de noi cazuri de infecție în Spania | sursa: Worldometers

”Observăm o scădere a ratei de infectare în toate regiunile”, a mai spus acesta.

Duminică, premierul spaniol Pedro Sanchez anunțase cu optimism: ”Începem să vedem luminița de la capătul tunelului”.

Franța: ”O stabilizarea a situației”

Franța a anunțat duminică seară 357 de decese cauzate de coronavirus. Este cel mai mic bilanț de marți încoace.

Numărul zilnic de noi decese în Franța | sursa: Worldometers

Aproape 7.000 de bolnavi sunt în aceste momente la terapie intensivă, dar și la acest capitol, autoritățile se vor mai optimiste, scrie RFI Romania.

Este pentru a patra zi consecutivă când numărul noilor pacienți admiși în reanimare se diminuează, un indicator important al evoluției epidemiei.

Invitat matinal al radioului France Inter, Martin Hirsch, patronul spitalelor pariziene, a evocat o stabilizare a situației ”după o săptămână extrem de grea”.

Numărul zilnic de noi cazuri de infecție în Franța | sursa: Worldometers

Specialiștii insistă totuși pe faptul că acest început de stabilizare trebuie luat cu multă precauție. Folosind o metaforă montană, ”platoul”, cum îi spun medicii, ”poate fi urmat și de un nou vârf, nu neapărat de o coborâre”, a reamintit Hirsch.

Italia: ”Să nu lăsăm garda jos”

Italia a anunțat și ea duminică seară o veste relativ bună. Autoritățile au confirmat moartea a 525 de persoane în ultimele 24 de ore, cea mai mică cifră din 18 martie și până în prezent, potrivit La Repubblica.

Bilanțul deceselor în Peninsulă a urcat la 15.887, iar cel al infecțiilor, la 129.000.

Numărul zilnic de noi decese în Italia | sursa: Worldometers

Și rata de infectare a încetinit în ultimele zile în Italia, iar numărul de pacienți internați a scăzut și el, inclusiv în Lombardia, cea mai lovită regiune de COVID-19.

”Curba, care a înregistrat o stagnare timp de mai multe zile, începe să coboare”, a declarat un oficial din domeniul sănătăți, Silvio Brusaferro, cu referire la graficele care arată numărul zilnic de cazuri confirmate.

Numărul zilnic de noi cazuri de infecție în Italia | sursa: Worldometers

Dar Angelo Borrelli, șeful Protecției Civile, a avertizat că veștile bune nu ar trebui să conducă la o ”reducere a gradului de atenție”.

Timp de mai multe zile, autoritățile care au anticipat această domolire a epidemiei au avertizat cetățenii să respecte restricțiile de mișcare.

Rata de infectare continuă să scadă în Germania

Germania a anunțat luni o nouă scădere a ratei de infectare. Este a patra zi consecutivă în care se întâmplă acest lucru, potrivit datelor Institutului Robert Koch, citate de The Guardian.

Mai exact, 3.677 de noi cazuri au fost confirmate și asta în condițiile campaniei masive de testare din țară.

Numărul deceselor a ajuns la 1.434, în creștere cu 92.

Numărul zilnic de noi decese în Germania | sursa: Worldometers

O cifră care poate părea mare, dar este comparabil mai mică în raport cu cea raportată de vecinii europeni.

Asta în condițiile în care Germania a confirmat până în prezent cel puțin 100.132 de cazuri de infecție.

Numărul zilnic de noi cazuri de infecție în Germania | sursa: Worldometers

Oficialii de la Berlin iau deja în calcul o reducere a restricțiilor.

Planul Germaniei este să mențină sub 1% valoarea medie a numărului de oameni infectaţi de fiecare persoană purtătoare a virusului SARS-CoV-2, astfel încât viaţa publică se va putea relua gradual, potrivit Reuters.

Pentru ca lucrurile să fie așa cum le-au planificat specialiștii, testările vor continua să crească și vor fi puse în practică mecanisme pentru a identifica în termen de 24 de ore de la stabilirea diagnosticului peste 80% dintre cei cu care a avut contact cu o persoană infectată.

Iar purtarea măștii în locurile publice ar putea deveni obligatorie.

Austria se gândește la relaxarea restricțiilor

Mai puțin lovită de virus, cu 12.000 de cazuri de infecție și 220 de decese, Austria este și mai optimistă și intenţionează să redeschidă magazinele mici începând de săptămâna viitoare, ca prim pas pentru relaxarea progresivă a restricţiilor, scrie Agerpres.

„Scopul nostru este o revenire la normal pe etape”, a declarat cancelarul Sebastian Kurz într-o conferinţă de presă, făcând apel la populaţie să păstreze „cea mai strictă disciplină”.

Faptul că Austria a acţionat mai devreme decât majoritatea ţărilor îi dă, de asemenea, posibilitatea să deschidă magazinele mai devreme, a spus el.

Dacă totul va merge bine, micile magazine, precum şi cele cu produse de grădinărit vor putea fi redeschise la 14 aprilie, imediat după Paştele catolic, dacă vor menţine regulile de igienă stricte, urmate de toate magazinele, mall-urile şi saloanele de coafură la 1 mai, a mai precizat Kurz.

La mijlocul lunii mai ar putea fi redeschise restaurantele şi hotelurile, în timp ce marile adunări publice vor rămâne interzise până cel puţin la sfârşitul lunii iunie.

Restricţiile de deplasare vor rămâne în vigoare până la sfârşitul lunii aprilie, în timp ce şcolile vor sta închise până la mijlocul lui mai.

 
 

Urmărește-ne pe Google News