UPDATE 17:15: Vești îngrijorătoare vin din Timiș, județul în care un copil a murit și alți 71 au fost contaminați de rujeolă. Aproape 100 de copii nu au fost imunizați împotriva rujeolei, în luna iulie. Motivul? Părinții au refuzat, sub semnătură, vaccinarea.
Citește mai mult: Copiii din Timiș, neprotejați împotriva rujeolei | Părinții n-au vrut vaccinul
UPDATE 12:15: Al treilea deces suspect de rujeolă ar fi fost înregistrat zilele trecute, însă autoritățile au anunțat că abia astăzi au primit confirmarea finală.
„Institutul Cantacuzino a confirmat joi către Centrul Național de Control al Bolilor Transmisibile faptul că, în urma analizelor efectuate, cel de al treilea copil care a murit este intens pozitiv pentru virusul rujeolei. Asta înseamnă că a murit din cauza rujeolei”, potrivit unei informări a Ministerului Sănătății.
Comparativ cu anul 2015, creșterea este uriasa: anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeolă și niciun deces, potrivit Ministerului Sanatatii.
UPDATE 10:15: Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Timiș, cazurile de rujelor înregistrate în județ sunt în rândul copiilor ce provin din familii defavorizate, din mediul rural, ai căror părinți au refuzat vaccinarea. În județul Timiș au fost confirmate 71 cazuri de rujeolă și 1 deces la copil cu vârstă sub 1 an.
”Au fost părinți care au refuzat vaccinarea în nenumărate cazuri. Medicii s-au dus de nenumărate ori să vaccineze copiii și au fost refuzati”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Dana Spac, purtătorul de cuvânt al DSP Timiș.
Reamintim că numărul părinţilor care refuză să-şi vaccineze copilul creşte în România de la an la an, in urma unor campanii masive duse de organizații ortodoxe sau de personalități media precum Olivia Steer.
Ministerul Sănătății „condamnă în cei mai duri termeni” campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor, se arata intr-un comunicat de presa. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulțirea cazurilor de rujeolă de peste 100 de ori într-un singur an.
Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de 1 an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). Acești copii au murit inutil și fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toți copii sub 1 an sunt protejați de așa numitul efect de protecție de turmă.
Mai simplu, cei trei copii decedați ar fi putut fi protejați prin neapariția rujeolei la copiii mai mari, trecuți de vârsta de vaccinare.
Apelul Ministerului Sănătății către părinți este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Național de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an.
Epidemie de rujeolă în România. Zonele afectate
Distribuția cazurilor pe județe:
– la granita dintre judetele Bistrița Năsăud și Cluj (219 cazuri)
– in județul Mureș(145 cazuri)
– in județul Arad (113 cazuri din care 2 decese la copii cu vârsta sub 1 an)
– in județul Timiș(71 cazuri din care 1 deces la copil cu vârsta sub 1 an)
– in județul Suceava (27 cazuri)
– in județul Brașov (33 cazuri)
– in județul Sălaj (7 cazuri)
– in județul Hunedoara (14 cazuri)
– in județul Caraș- Severin (13 cazuri)
– in județul Alba (3 cazuri)
Cazuri sporadice de rujeolă au fost confirmate la persoane nevaccinate / incomplet vaccinate din București (4 cazuri) si din județele:
– Bacău (3 cazuri)
– Bihor (1 caz)
– Constanța (3 cazuri)
– Dâmbovița (2 cazuri)
– Giurgiu (1 caz)
– Mehedinți (1 caz)
– Neamț(2 cazuri)
– Olt (2 cazuri)
– Sibiu (3 caz)
– Vaslui (1 caz)
Epidemie de rujeolă în România. Cum se manifestă rujeola
Rujeolă (pojar) – afecțiune care apare în copilărie cauzată de un virus, ale cărei simptome constau în tuse, secreții nazale, conjunctivită, dureri de gât, febră, erupție cutanată. Rujeola poate fi în prezent prevenită cu ajutorul unui vaccin. Boala poate fi foarte periculoasă și chiar letală în cazul copiilor mici.
Simptomele apar la 10-14 zile de la expunerea la virus și constau în:
- febră
- tuse uscată, dar poate fi și productivă
- secreții nazale apoase
- dureri de gât
- inflamarea pleoapelor, înroșirea ochilor, lăcrimare (conjunctivită)
- inflamarea amigdalelor
- semnul Koplik, caracteristic pentru rujeolă: mici pete albicioase având un centru gri-albăstrui, care apar pe mucoasa obrajilor (în interiorul gurii)
- erupție cutanată constând în pete mai mici sau mai mari care tind să se unească între ele
Etape evoluție rujeolă (pojar):
Boala evoluează pe parcursul a 2-3 săptămâni și prezintă următoarele etape:
- infecție și incubație: în primele 10-14 zile de la infectare; nu apar simptome observabile;
- simptome nonspecifice: durează 2-3 zile; febră ușoară sau moderată, tuse persistentă, secreții nazale, conjunctivită, dureri de gât;
- manifestare acută: însoțită de erupție cutanată care începe din zona feței, mai ales din spatele urechilor și de-a lungul liniei părului; în următoarele zile, erupția se împrăștie pe brațe și trunchi, apoi pe picioare; febra crește puternic (39-40,5 grade Celsius) și există riscul de convulsii febrile; erupția se estompează treptat, mai întâi din zona feței și apoi a coapselor și picioarelor;
- perioadă de contagiozitate: o persoană infectată poate transmite virusul timp de aproximativ 8 zile, din care 4 înainte de apariția erupției și 4 după apariția acesteia.
Citește mai multe despre rujeolă pe libertateapentrufemei.ro.