China a reușit să reducă numărul îmbolnăvirilor și al deceselor de COVID-19 prin controlul strict al populației – carantină și măsuri punitive severe pentru cei care o încalcă. Însă epidemiologii atrag atenția că pericolul n-a trecut.
Al doila val de infecții nu e un scenariu de domeniul SF-ului, ci unul foarte plauzibil.
Măsurile restrictive ne-au ajutat să scădem numărul de infectări, dar fără dezvoltarea a ceea ce comunitatea științifică numește imunitate de turmă – adică imunizarea unei mari părți a populației, prin contractarea bolii și declanșarea răspunsului imunitar -, rata de îmbolnăviri ar putea exploda după ridicarea carantinei, când oamenii își reiau școala, serviciul și celelalte activități curente. Mai există și pericolul cazurilor importate, după ce vor fi reluate toate cursele aeriene.
Prof. Joseph T. Wu, University of Hong Kong, couator al studiului:
Oamenii de știință recomandă menținerea carantinei până la găsirea unui vaccin. Pentru a nu pune economia în genunchi, nu carantină totală, ci parțială, cu restricții moderate și limitarea numărului de oameni care își pot relua activitatea.
Trebuie menținut un echilibru între reluarea activităților și păstrarea unui număr scăzut de cazuri noi de COVID. E soluția optimă, până la găsirea unui antidot pentru noul coronavirus.
Prof. Joseph T. Wu:
În cazul în care autoritățile ar eșua în echilibrarea balanței, iar populația ar fi lovită de al doilea val de îmbolnăviri, prof. Wu crede că “pierderile vor fi mult mai mari decât în timpul primului val. Vorbim aici și de vieți omenești, și de impactul asupra economiei”.
Foto: EPA