”Acești oameni minunaţi au contribuit şi contribuie la economia ţării noastre prin toţi banii şi investiţiile demarate”. Totodată, ierarhul hușean le cere românilor să nu îi trateze cu ură și respingere pe cei care sunt infectați de coronavirus pentru că”nu devin peste noapte monștri”.
Atacurile din ultima perioadă în mediu on-line asupra românilor din străinătate care în această perioadă revin acasă din țări cu un număr foarte mare de cazuri de coronavirus l-a determinat pe episcopul Hușilor să ia atitudine și să le ceară celor din țară să nu fie revoltați împotriva diasporei.
Scisoare pastorală de sprijin
Într-o scrisoare pastorală, preasfințitul Ignatie spune că trebuie să fim înțelegători cu cei care revin din diaspora întrucât mulți dintre ei nu mai au ce să trăiască și sunt izolați de familii: ”Nu vă revoltaţi nicio secundă pe românii din diaspora, pentru că ei nu poartă nicio vină în toată criza cu care ne confruntăm. Să ne gândim că îşi trăiesc discret, dar frumos, identitatea de credinţă şi de neam. Că aceşti oameni minunaţi au contribuit şi contribuie la economia ţării noastre prin toţi banii şi investiţiile demarate. Atitudinea noastră să fie una de solidaritate şi compasiune, că sunt atâţia cărora le este greu, nu mai au mâncare, nu mai au un loc de muncă, nu mai au bani şi resurse din care să trăiască, sunt izolaţi de membrii familiilor lor, sunt blocaţi în vămi, se simt marginalizaţi şi părăsiţi, au gânduri de deznădejde că nu vor mai putea să se întoarcă curând acasă, la cei dragi, şi că totul pare nesigur pentru ei”.
”Au nevoie de înțelegere”
În același timp, episcopul Hușilor le cere românilor să nu-i trateze ca pe niște monștri pe cei care sunt infectați cu virusul COVID-9 întrucât sunt tot rudele, prietenii sau colegii noștri: ”Nu îi judecaţi şi nu îi trataţi cu ură şi respingere pe cei care sunt infectaţi de coronavirus. Acum ei au nevoie cel mai mult de dragoste şi înţelegere din partea noastră. Nu devin peste noapte monştri. Rămân tot bunicii noştri, părinţii noştri, copiii noştri, fraţii noştri, vecinii noştri, prietenii noştri şi colegii noştri. Este păcat să contribuim, prin nepăsare şi osândire, la amplificarea deznădejdii şi neliniştii din sufletele lor. O rugăciune pentru ei face mai mult bine decât un cuvânt dispreţuitor la adresa lor”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro