Îmbrăcat în haine închise la culoare, ținând în brațe o cruce mare și purtând o barbă cenușie stufoasă, cu capul sub o glugă neagră, predicile lui Emmanuel, episcopul de la Biserica Asiriană Hristos Bunul Păstor sunt foarte diverse, de la prelegeri despre Biblie la critici înverșunate la adresa homosexualității, contra vaccinărilor anti-COVID, a islamului și președintelui american Joe Biden.

Episcopul în vârstă de 53 de ani, care are un canal popular pe TikTok și a fost premiat de YouTube în 2023 pentru că a atins 100.000 de abonați, a fost o țintă pentru critici, ură și trolling online.

Luni seară, un adolescent i-a înjunghiat pe el și pe alți credincioși cu un cuțit, în timpul unei predici la biserica din vestul orașului Sydney. Poliția australiană a catalogat atacul cu cuțitul drept un „act terorist” motivat de un presupus extremism religios.

În unele predici postate online și distribuite pe scară largă, Emmanuel pune la îndoială părți din teologia islamică, deși în altele subliniază dragostea lui pentru comunitatea musulmană și modul în care se roagă în mod regulat pentru ei.

Într-o postare recentă, el și-a exprimat sprijinul pentru palestinienii din Gaza. „Nu spune că religia ta este un gunoi, ci doar îți dovedește că e greșită și o face foarte bine articulat, până când le intră sub piele… singurul mod în care îl poți doborî este prin violență fizică”, a spus Manuka, 20 de ani, un localnic care îl urmărește pe Emmanuel pe TikTok.

În alte predici, Emmanuel a vizat lumea laică, punând la îndoială alegerea lui Biden, atacându-i sprijinul pentru drepturile homosexualilor și îndemnându-l pe Trump să rămână fidel lui Dumnezeu și să reziste influenței francmasonilor.

Popularitatea lui Emmanuel a atins apogeul în timpul pandemiei de COVID, deoarece predicile sale au fost online, potrivit lui Mary Anoya, în vârstă de 17 ani, a cărei familie frecventează biserica acestuia. Ea, la fel ca ceilalți elevi de la liceul unde învață, preferă să urmărească predicile lui pe TikTok.

„Cred că toată lumea îl urmărește pe TikTok”, a spus Anoya, marți, în fața bisericii. „De când a început să devină celebru, cuvintele lui s-au deformat. Am crescut știind cine era, știu ce tip de persoană este și totul este scos din context”.

Rezidenții care au vorbit cu Reuters au spus că indignarea violentă care a urmat atacului asupra lui Emmanuel, cu o mulțime furioasă aruncând pietre și cărămizi în poliție, reflectă temerile cu privire la persecuția religioasă a multor membri ai comunității, care este populară printre creștinii din Siria, Irak, Egipt și Liban, dintre care unii au fugit din patria lor din cauza credinței lor.

„Suntem persecutați de generații”, a spus Chris, care a cerut ca numele lui de familie să nu fie folosit, de teama răzbunării. „Este suficient, un preot nu poate fi atins. Nu vorbesc despre răzbunare, dar guvernul australian trebuie să joace un rol, astfel încât să nu fie tolerată nicio persecuție”.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News