Miza pentru viitor nu a fost așa de mare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în condițiile în care președinții ”pe viață” Vladimir Putin și Xi Jinping își consolidează puterea, scrie Geroulis.

Mai toate civilizațiile au înțeles de multă vreme capacitatea omului de a se bucura de necazul altuia și au găsit și expresii potrivite pentru a descrie acest sentiment. Grecii au un termen, romanii au avut altul, există un termen și în mandarină, dar cea mai bună expresie este cea germană – schadenfreude, de la ”Schaden” – rău + ”Freude” – bucurie, scrie Geroulis.

Schadenfreude vorbește despre plăcerea secretă pe care oamenii o simt atunci când privesc catastrofe în desfășurare. Cum ar fi pandemia care face ravagii în SUA, în mare parte din cauza unui impostor politic care a convins destui oameni că statul acasă și purtatul măștii de protecție sunt atributele unei vieți duse în gulagul sovietic.

Eve Geroulis:

Profesoara crede că eșecul major al SUA în combaterea crizei COVID este rezultatul unui guvern defect. Crede că America însăși este defectă și că, din păcate pentru ea, societățile defecte nu se repară ușor.

Despre presupusul declin al SUA pe scena globală s-a scris foarte mult în ultima vreme și mulți oameni au combătut această idee. În epoca lui Trump, declinul pare mai probabil, scrie Geroulis.

Eva Geroulis

”Un dezastru absolut”

Răspunsul guvernului federal sub administrația Trump a fost, în termeni tehnici, un dezastru absolut, crede Geroulis care observă că lumea privește cu oroare și deriziune cum președintele SUA vorbește deschis despre beneficiile injectării de dezinfectant în organism.

Iar asta nu e tot. Trump ține mitinguri electorale în spații închise fără distanțare socială sau măști obligatorii. Ține un discurs de Ziua Independenței în care incită la ură rasială și etnică.

Și nu în ultimul rând, se preocupă doar de destinul său politic și financiar și se îmbogățește, el și familia sa, ”ca un cap mafiot”.

O comparație cu un fost președinte este grăitoare în acest sens. Jimmy Carter a trebuit să își vândă ferma din Georgia înainte de a depune jurământul, iar Donald Trump continuă să preseze diplomații străini să stea în hotelurile sale, scrie profesoara.

Și e clar că lumea vede și înțelege tot. Un sondaj din Franța a arătat, spre exemplu, că Angela Merkel este cel mai popular lider politic din lume. Doar 2% dintre cei care au răspuns întrebărilor au fost de părere că Trump ar putea să conducă lumea în direcția bună.

Iar în contextul pandemiei, statele UE au decis să interzică accesul americanilor pe teritoriul european.

Capitala capitalismului

Inabilitatea țării de a încetini explozia de cazuri COVID nu este însă singurul rezultat al disfuncționalității politice de la Washington, spune Geroulis, deoarece problemele merg mult în urmă și țin de însăși filosofia de viață americană.

Oricât de nechibzuit ar fi Donald Trump, colapsul sistemic este rezultatul unei strategii de decenii a forțelor neoliberale. Gărzi pretoriene ale unui sistem croit pentru a le menține statutul și profitul de pe urma destructurării programelor sociale, indiferent de cost. Numai pentru ca țara să rămână capitala capitalismului.

Eve Geroulis:

De aceea, în acest moment, lumea nu se mai uită la SUA cu invidie, ură sau dragoste, ci cu milă sau cu ”schadenfreude” – bucurându-se de dezastrul american.

Această bucurie pentru răul Americii ar trebui să fie îngrijorătoare, spune profesoara.

O miză uriașă

SUA s-ar putea prăbuși sub povara propriei greutăți, crede Geroulis, dar o lume post-americană, avertizează ea, ar putea semnala și sfârșitul ordinii mondiale actuale.

Europa se va trezi în fața unei mari provocări.

”Ce urmează atunci? Dacă o Europă post-americană vrea să se ridice la înălțimea realităților geopolitice, va trebui să fie unificată de ceva mai mult decât de ridiculizarea președintelui SUA”, scrie profesoara.

Chiar dacă Joe Biden câștigă alegerile, chiar dacă le pierde, miza nu a fost așa de mare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în condițiile în care președinții ”pe viață” Vladimir Putin și Xi Jinping își consolidează puterea.

Eve Geroulis:

Prin urmare, bucuria în fața acestui declin american ne expune meschinăria, invidia și inadecvarea, atât ca indivizi, cât și ca societate, crede profesoara.

Un nou început

Un lucru cert este că, deocamdată, nimeni nu va putea să înlocuiască influența americană, iar aceasta nu va dispărea deodată. Dar, scrie Geroulis, acest moment crucial ar putea să ne învețe pe toți, inclusiv pe americani, să contribuim la o nouă societate.

”Mulți vor continua să speculeze pe tema colapsului iminent al SUA și pe tema dominației dolarului american ca valută globală. Dar cu ce am putea să îl înlocuim? Francul elvețian e prea mic. Yenul japonez nu este destul de tranzacționat. Yuanul chinezesc? Cryptomonede? Greu de crezut”, spune profesoara.

Nici limba engleză nu poate fi înlocuită în rolul ei de limbă de afaceri, de limbă globală.

Este clar că pandemia de COVID-19 a grăbit apariția unei noi ordini mondiale, care va fi era unei competiții pentru putere. Dar influența SUA în lumea de după Război, spune Geroulis, nu va pieri imediat.

”Vaclav Smil ne reamintește că, indiferent cât de complexe, societățile nu sunt altceva decât subsisteme ale biosferei, fațade străvezii ale vieții, care în esența ei este un imperiu al bacteriilor, ciupercilor și plantelor. Toți sfârșim în țărână”, spune profesoara.

”Poate că această istorie globală e un moment bun pentru a înțelege ce anume considerăm valoros, pentru ce luptăm și ce alegem să apărăm. Ca o specie unită, pe o planetă disperată pentru un nou început. SUA ar putea fi în declin sau ar putea conduce lumea spre construirea unei noi definiții, de secol XXI, a democrației liberale, acasă și în străinătate”, concluzionează Geroulis.

Urmărește-ne pe Google News