Medicul Khaled Abu Awaimer a declarat că spitalul nu mai are provizii medicale și că mulți dintre doctorii rămași au fost deja strămutați și se tem că vor fi atacați din nou și vor fi nevoiți să fugă încă o dată.
„Avem cazuri în care nu putem face nimic. Nu avem nimic de oferit, așa că ne simțim complet neajutorați. Este foarte trist și rău, ca să fiu sincer”, a spus el, într-o înregistrare video obținută de Reuters.
Obiectivul declarat al Israelului în Gaza este de a eradica Hamas, grupare militantă care a luat cu asalt granița pe 7 octombrie, ucigând peste 1.200 de persoane, majoritatea civili, și luând peste 240 de ostatici.
Asaltul israelian asupra Fâșiei Gaza a ucis peste 23.400 de persoane, potrivit autorităților sanitare din mica enclavă aglomerată, condusă de Hamas, și a alungat majoritatea oamenilor din casele lor.
Soarta spitalelor din Gaza și situația dificilă a medicilor care operează sub bombardamente, fără să beneficieze de o alimentare corespunzătoare cu apă și cu electricitate și de stocuri medicale adecvate, au determinat ONU să se teamă de un colaps al sistemului de sănătate de aici.
În timp ce Abu Awaimer vorbea, zeci de oameni se agitau în jurul unei zone aglomerate a spitalului, unii trăgând de tărgi în timp ce medicii pregăteau bandaje. El a spus că împrejurimile spitalului au fost recent bombardate și ambulanțele au fost distruse.
Miercuri, Societatea Semilunii Roșii Palestiniene a anunțat că armata israeliană a vizat una dintre ambulanțele sale din Deir al-Balah, ucigând patru lucrători medicali și doi răniți transportați înăuntru.
Armata israeliană nu a făcut niciun comentariu cu privire la acest incident. Aceasta a acuzat anterior Hamas că operează din spitale și ambulanțe, lucru pe care gruparea islamistă palestiniană l-a negat.
Pe un pat din spital, un pacient zăcea cu o mască de oxigen pe față, sângele băltind pe podeaua de dedesubt. Într-un alt loc, un bărbat rănit stătea pe podea în timp ce apă roz, plină de sânge, se scurgea dintr-o cameră de lângă el.
Mulți dintre medicii care lucrau la spitalul al-Aqsa fugiseră deja din alte unități medicale aflate mai la nord în Fâșia Gaza în fața asaltului terestru al Israelului. Acum se tem de același scenariu, a spus Abu Awaimer, deoarece bombardamentele din centrul enclavei împing oamenii spre sud.
Victime în masă
Medicul britanic James Smith, care face parte dintr-o misiune de voluntari a organizației umanitare Medical Aid for Palestinians (MAP), cu sediul în Marea Britanie, a lucrat la spitalul al-Aqsa de la sfârșitul lunii decembrie până când a fost nevoit să se evacueze, la sfârșitul săptămânii trecute. Smith a declarat că pacienții din spital aveau cele mai grave leziuni provocate de conflicte pe care el sau colegii săi medici străini le-au văzut vreodată.
„Vedeam incidente cu victime în masă în fiecare zi”, a spus el, descriind al-Aqsa ca fiind singurul spital funcțional din zonă.
Sute de oameni ajungeau în fiecare zi, majoritatea cu răni corporale, dar mulți dintre ei și în stare de suferință psihică acută, unii plângând isteric, a mai spus medicul britanic.
Medicii și asistentele lucrau în ture de 24 de ore, tratând pacienții pe podea, din lipsă de paturi, nu exista spațiu pentru a organiza un sistem de triaj și medicii lucrau pentru a salva un pacient în timp ce un altul era pe moarte în aceeași cameră, a povestit Smith.
El a descris o fetiță de 11 sau 12 ani adusă într-o zi, după o explozie, cu întreaga față și cea mai mare parte a jumătății superioare a corpului arse și de culoare neagră. Arsurile i-au deformat complet trăsăturile și o obligau să-și țină brațele contractate astfel încât mâinile să fie îndreptate spre tavan.
Fata nu a putut supraviețui și era singură, în afară de medicii care încercau să îi aline durerea, a mai povestit Smith.
Pe lângă riscul de rănire în urma bombardamentelor, sănătatea oamenilor este afectată și de lipsa de hrană, apă curată și electricitate, precum și de strămutarea în masă a locuitorilor din Gaza în orașe de corturi.
Jamila Abo Amsha, o femeie care locuiește cu copiii ei într-un cort în orașul Rafah, după ce a fugit de bombardamentele din jurul casei lor din nordul Fâșiei Gaza, a declarat că nu a putut să spele hainele copiilor ei sau să le facă un duș timp de 10 zile.
„Întreaga populație din Fâșia Gaza moare, iar lumea se uită”, a spus ea.
Foto: Profimedia Images
Citiți și:
- Copiii din Gaza își plâng părinții uciși în bombardamentele israeliene: „Casa s-a prăbușit peste noi, iar tata s-a dus în rai” | VIDEO
- O altă față a războiului din Fâșia Gaza: drama copiilor cu membre amputate, care nu pot primi îngrijiri de specialitate. „Zac acolo și nimeni nu vine să îi vadă”. VIDEO
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Israel și Hamas