Pe lângă smartphone-uri, marea revoluție adusă de tehnologia 5G va fi în domeniul mașinilor autonome.
Viteze incredibile de transfer
Principala caracteristică a tehnologiei 5G este viteza de transfer a datelor, care este între 50 și 100 de ori mai mare față de cele realizate prin rețelele 4G LTE.
În principal, utilizatorii vor avea la dispoziție viteze de download de peste 1 Gigabit pe secundă (1 Gbps), însă specificația de top a tehnologiei 5G, numită ITU IMT-2020, va atinge chiar 20 Gbps.
Producătorul american de procesoare Qualcomm a prezentat deja Snapdragon 855, primul cip 5G din lume.
Samsung Galaxy S10, compatibil cu tehnologia 5G
De altfel, viitorul Samsung Galaxy S10 ar urma să fie compatibil cu rețelele 5G. Lenovo a anunțat deja modelul Z5 Pro GT, care va putea fi comandat începând din 13 ianuarie, în China.
În SUA, operatorul telecom Verizon Wireless a anunțat deja că va lansa servicii 5G începând din martie 2019.
Tehnologia 5G permite folosirea unei tehnici numite „computer vision” (recunoaștere vizuală computerizată – n.r.), prin care smartphone-urile vor putea recunoaște obiecte sau fețe.
Aceasta va permite camere foto mai performante pe telefoane.
Apple mai așteaptă o tură
Potrivit Bloomberg, Apple va aștepta până în 2020 pentru a lansa un iPhone compatibil cu rețelele 5G. De altfel, Apple a făcut același lucru și cu tehnologia 4G, temându-se la acel moment că aceasta va scurta durata de viață a bateriei.
Apple este concurent direct cu Samsung în lumea mobilă și este într-un adevărat război juridic cu Qualcomm, cele două companii dându-se în judecată reciproc. Qualcomm acuză Apple că îi încalcă proprietatea intelectuală, în vreme ce Apple acuză Qualcomm de abuz de poziție dominantă.
Mașinile inteligente, marea revoluție
Tehnologia 5G va fi însă cel mai bine folosită de către viitoarea generație de autoturisme conectate.
Acestea vor fi inteligente și vor fi conectate non-stop la rețelele de telefonie, către care vor trimite și vor primi date constant de la senzori sau sistemele de bord.
Acestea vor fi folosite pentru noi servicii, precum navigare autonomă.
În acest moment, Waymo – o companie afiliată Google, este cea mai avansată din lume în domeniul conducerii autonome.
De asemenea, mașinile Tesla au deja opțiuni de „Pilot automat”, în vreme ce giganți IT precum Apple și Samsung vor să realizeze la rândul lor astfel de sisteme.
Acestea concurează cu producătorii auto consacrați, precum Mercedes, General Motors și Ford, care au pus bazele unor divizii speciale destinate realizării de astfel de sisteme.
„Internetul lucrurilor”
O altă folosire a tehnologiei 5G ar urma să fie în cadrul „internetului lucrurilor”, când fiecare obiect din jurul nostru va fi conectat la internet.
Echipamentele industriale din marile uzine vor putea „vorbi” unele cu altele, în vreme ce gadgeturile de realitate virtuală și realitate augmentată vor deveni mai „potente”.
De asemenea, panourile solare și echipamentele de iluminare stradală vor putea la rândul lor comunica pentru îmbunătățirea infrastructurii din marile orașe, în vreme ce progresele din robotică vor permite chirurgilor să opereze la mii de kilometri distanță.
România abia face licitație pentru 5G în 2019
Tara noastră va scoate la licitație spectrul 5G în 2019, cu un an întârziere față de termenul anunțat anterior. ANCOM – autoritatea pentru telecomunicații – nu a efectuat procedura în anul 2018.
Primele rețele și servicii 5G sunt estimate să fie disponibile în România la finele anului 2019.
Între timp, o serie de operatori de telefonie au apelat la soluții intermediare. Vodafone are deja din 2017 pe piață o soluție numită 4,5 G, care permite viteze de până la 800 Mbps. Pentru utilizarea acesteia, însă, trebuie utilizate smartphone-uri compatibile.
Citește și:
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!