„Președintele a vorbit cu ministrul Justiției și a dat instrucțiuni privind felul în care trebuie să-și desfășoare activitatea în privința adulterului. Acum, prietenii noștri lucrează la această problemă „, a declarat Kalin într-o conferință de presă.
El a menționat că alături de această problemă se iau măsuri administrative și juridice și în legătură cu abuzurile asupra copilului.
Comentariile lui Kalın au venit după ce președintele Erdoğan a declarat, pe 20 februarie, că guvernul a greșit când a încercat să elimine incriminarea adulterului în 2004, o problemă care a provocat un conflict major între Turcia și UE în timpul discuțiilor de aderare la acel moment.
„Trebuie să spun că în procesul de aderare la UE am făcut o greșeală … Aceasta este o chestiune în care Turcia este diferită de majoritatea țărilor occidentale”, a spus Erdoğan.
Problema adulterului a intrat pe ordinea de zi imediat după ce președintele a cerut ca șase miniștrii să lucreze la un nou set de măsuri împotriva abuzurilor asupra copilului, care ar introduce sancțiuni mai dure pentru cei care comit aceste infracțiuni, inclusiv castrarea chimică.
O așa-numită „lege a adulterului” a intrat pe ordinea de zi a parlamentului de la Ankara în 2004, ca parte a unui pachet de modificări profunde ale codului penal, care includea și abolirea torturii. Multe dintre schimbări au fost văzute ca o încercare de a alinia codul legal al Turciei la legislația europeană privind drepturile omului.
Adulterul a fost ilegal în Turcia până în 1996, când Curtea Constituțională a declarat că a fost aplicată inegal. În conformitate cu legile anterioare, bărbații erau considerați adulteri dacă se putea dovedi că au fost implicați într-o relație de lungă durată, în timp ce femeile puteau fo acuzate și pentru o singură aventură.
Citește și: JURNAL DE FRONT DIN AFGANISTAN. Ziua 6: Militarii români îi învață pe afgani să tragă cu tunul – VIDEO