„Acum am început să construim propriile noastre rachete”, a spus președintele turc. „Desigur, asta îi sperie pe greci. Când spui Tayfun, grecul se sperie și spune: va lovi Atena!. Ei bine, desigur, așa va fi!”

Tayfun este o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune dezvoltată de Turcia. Racheta a fost testată în octombrie peste Marea Neagră și a lovit o țintă la o distanță de aproximativ 560 de kilometri, o rază de acțiune mai mult decât dublă față de rachetele actuale din arsenalul Turciei.

„Dacă nu rămâi calm, dacă încerci să cumperi ceva [pentru a te înarma n.red.] din America, sau din Insulă (Marea Britanie n.red), o țară precum Turcia nu va sta să se uite. Trebuie să facă ceva!”, a adăugat Erdogan.

Nu este prima dată când Erdogan a amenințat Grecia cu o lovitură cu rachete. La începutul lunii noiembrie, el a susținut că noua rachetă balistică testată are „Atena în raza de acțiune”.

„Raza de acțiune de 561 de kilometri urmează să fie extinsă și mai mult. Desigur, acești 561 de kilometri au început să-i sperie pe greci, deoarece Atena este complet în raza sa de acțiune [și] ei au dat o alertă roșie”, l-a citat Daily Sabah pe președinte.

Turcia și-a intensificat retorica împotriva Greciei în ultimele luni, pe fondul a ceea ce Ankara consideră o acumulare militară în creștere pe insulele grecești din Marea Egee, aproape de coasta Turciei. Într-o amenințare repetată, ușor voalată, Erdogan a spus: „Putem debarca brusc într-o noapte, când va veni momentul”.

Săptămâna trecută, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a avertizat Grecia să înceteze militarizarea insulelor din Marea Egee, în caz contrar, Ankara va lua măsurile necesare pe teren.

„Fie Grecia face un pas înapoi și respectă acordurile, fie vom face ceea ce este necesar”, a spus el.

Grecia a reacționat la ceea ce a numit „amenințări repetate de război” din partea Turciei.

„Declarațiile făcute de oficialii turci cu privire la demilitarizarea insulelor din Marea Egee au fost respinse în mod repetat în întregime, pe baza unei serii de argumente, care sunt cuprinse și în scrisorile relevante pe care Grecia le-a trimis secretarului general al ONU”, a declarat Ministerul de Externe din Atena.

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News