UPDATE ora 18.40: Rusia „nu a făcut nicio declarație” cu privire la prelungirea acordului privind cerealele din Marea Neagră, a anunțat vineri Kremlinul, potrivit Sky News.
Comentariul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a venit după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că este de acord cu Vladimir Putin ca acordul să fie prelungit.
Presa a interpretat că aceste declarații ale lui Erdogan sugerează că s-a ajuns la o înțelegere pentru prelungirea acordului. Moscova a precizat anterior că va fi de acord cu o prelungire doar dacă îi vor fi îndeplinite condițiile privind exporturile sale.
***
Știrea inițială: Erdogan a declarat presei că a vorbit cu omologul său rus despre acest acord crucial care permite exportul de cereale ucrainene menit să atenueze criza alimentară globală.
Acordul, semnat la cinci luni după invazia rusă în Ucraina, urmează să expire luni, iar Putin a amenințat în repetate rânduri că nu îl va prelungi din cauza obstacolelor din calea exporturilor rusești.
„Ne pregătim să îl primim pe Putin în august și suntem de acord cu extinderea coridorului de cereale din Marea Neagră”, le-a spus Erdogan reporterilor.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a trimis săptămâna aceasta lui Putin o scrisoare cu privire la prelungirea acordului. El susține eliminarea obstacolelor în calea exporturilor rusești de îngrășăminte – un alt element despre care Moscova s-a plâns că nu este respectat.
Erdogan a declarat că speră „că prin această scrisoare vom asigura extinderea coridorului de cereale prin eforturile noastre comune și ale Rusiei”.
Joi, Putin a avertizat că „niciuna” dintre condițiile impuse de Moscova pentru ca înțelegerea să funcționeze nu a fost îndeplinită.
„Vreau să subliniez că nu s-a făcut nimic, absolut nimic. Totul este unilateral”, a declarat Putin într-un interviu televizat, adăugând: „Ne vom gândi la ceea ce vom face, mai avem câteva zile”.
Acordul, pe care președintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a intermediat, a permis Ucrainei să trimită peste 32 de milioane de tone de cereale pe lângă navele de război rusești din Marea Neagră.
O mare parte din cereale a mers pentru a hrăni populația din țările în curs de dezvoltare din Africa, Orientul Mijlociu și din alte părți ale lumii. Dacă exporturile ar fi din nou blocate, prețurile alimentelor ar putea crește și mai mult decât în prezent.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
parpalache • 17.07.2023, 17:53
Ciudata„prietenia”asta a lui Erdogan cu Putin!Ii papa gazele și petrolul pe prețuri derizorii, dar livreaza rachete...Ucrainei!Plus codoșlâcul cu exportul cerealelor modificate genetic ale„Ucrainei”(in realitate ale celor 4 mari firme americane din Ucraina)-pentru „a salva omenirea de la foamete”!Asta in timp ce UE și SUA acorda subvenții propriilor producatori ca sa...lase terenurile in pârloaga(sa „protejeze”...prețurile)!