O înregistrare video din 2019 în care președintele Recep Tayyip Erdogan laudă legea amnistiei zonale adoptată de guvernul său în provincia Kahramanmaraș, din sud-estul țării, a devenit virală în ultimele zile.
Momentul a fost surprins chiar înainte de alegerile locale din 31 martie 2019, când Erdogan s-a adresat cetățenilor din această provincie în timpul unui miting.
„Am rezolvat problemele a 144.556 de cetățeni din Kahramanmaraș cu amnistia (de construcție)”, a spus la momentul respectiv Erdogan, cu referire la amnistia adoptată în 2018, cu un an mai devreme.
2019 video of Erdoğan praising zoning amnesty in quake-hit province goes viral
— Duvar English (@DuvarEnglish) February 12, 2023
Kahramanmaraș este una dintre cele 10 provincii în care mii de clădiri s-au prăbușit în urma celor două cutremure majore care au zguduit Turcia pe 6 februarie.
Dar președintele se lăudase în mod similar cu amnistia guvernului său în timpul mitingurilor din alte provincii afectate de cutremur, Malatya și Hatay, în timp ce se afla în turneu în țară pentru alegerile din 2019, scrie Duvar.
Mii de clădiri din toate aceste trei provincii s-au prăbușit sau au suferit distrugeri de amploare în urma seismelor.
Potrivit ultimului bilanț, peste 31.000 de oameni au murit deja în Turcia în urma cutremurului. Alte 4.500 de persoane au murit în Siria vecină.
Avertismentele experților
Amnistia adoptată în 2018 de guvernul lui Erdogan a fost doar ultima dintre măsurile similare luate de-a lungul anilor de diverse guverne din Turcia.
De fapt, cu doar câteva zile înainte de ultimul dezastru, presa turcă relata că un nou proiect de lege asemănător aștepta aprobarea Parlamentului, care ar fi urmat astfel să acorde o nouă amnistie pentru construcțiile recente.
Președintele Uniunii Camerelor de ingineri și urbaniști din Istanbul, Pelin Pinar Giritlioglu, a declarat pentru BBC că aproape 75.000 de clădiri din regiunea afectată de cutremure au primit astfel de „amnistii”.
Amnistia era practic o legalizare a clădirilor care nu respectau legile și reglementările privind rezistența la cutremure. În cazul în care o clădire primea o amnistie și proprietarii sau locatarii plăteau amenda aferentă, structura nu era demolată, chiar dacă nu îndeplinea cerințele relevante.
Situația a fost una extinsă. În 2018, chiar Ministerul Urbanismului a recunoscut că jumătate dintre structurile din Turcia nu respectau reglementările relevante.
Secretarul general adjunct al municipalității metropolitane din Istanbul, doctorul Buğra Gökçe, a anunțat pe 10 februarie că 3,1 milioane de clădiri au fost amnistiate înainte de alegerile generale din 2018. Numărul clădirilor care au fost amnistiate în cele zece provincii afectate de cutremure este de 294.165.
În tot acest timp, experții turci în inginerie, arhitectură și planificare urbană au avertizat guvernul că pune în pericol viața oamenilor.
Geologul Celal Sengor declara la începutul acestui an că adoptarea unor astfel de amnistii pentru construcții într-o țară traversată de falii seismice echivalează cu o „crimă”.
Avertismente au venit însă imediat după amnistia adoptată de guvern în 2018. „Orașele noastre, în special Istanbulul, vor fi transformate în cimitire”, declara Cemal Gokce, președintele Camerei Inginerilor Civili, la începutul lui 2019, potrivit Reuters.
Val de arestări după prăbușirea clădirilor
În ultimele zile, autoritățile au anunțat mai multe măsuri pentru pedepsirea dezvoltatorilor care ar putea fi vinovați pentru prăbușirea clădirilor din cele zece provincii.
Vicepreședintele Turciei, Fuat Oktay, a anunțat că 131 de suspecți au fost identificați până în prezent ca fiind responsabili pentru prăbușirea unora dintre miile de clădiri care au căzut în cele zece provincii afectate de seisme.
„Au fost emise ordine de arestare pentru 113 dintre ei”, le-a spus Oktay reporterilor în cadrul unui briefing de presă ținut la centrul din Ankara pentru coordonarea gestionării dezastrelor.
„Vom urmări meticulos acest lucru până la încheierea procesului judiciar necesar, în special în cazul clădirilor care au suferit daune mari și al clădirilor care au provocat morți și răniți”, a precizat vicepreședintele turc.
Între timp, ministrul turc al justiției a promis să pedepsească orice persoană vinovată, iar procurorii au început să caute dovezi privind materialele folosite în construcții.
Deși cutremurele au fost foarte puternice, victimele, experții și oamenii din Turcia dau vina pe construcțiile proaste pentru amploarea pagubelor.
Poliția l-a reținut, pe aeroportul din Istanbul, și pe dezvoltatorul unui complex rezidențial care s-a prăbușit în Antakya. Acesta se pregătea să se îmbarce, vineri seară, într-un zbor spre Muntenegru. El a fost arestat în mod oficial sâmbătă.
Complexul rezidențial de lux cu 12 etaje a fost finalizat în urmă cu un deceniu și avea 249 de apartamente. Nu există, în prezent, informații cu privire la victimele din acea clădire.