Luna trecută, Erdogan a înaintat parlamentului, pentru ratificare, un proiect de lege care aprobă candidatura Suediei la aderarea la NATO, o mișcare salutată de alianță și de Stockholm. Turcia a ridicat inițial obiecții din cauză că Suedia adăpostește grupuri pe care le consideră teroriste.
Vorbind cu reporterii vineri, la bordul unui zbor de întoarcere din Kazahstan, Erdogan a declarat că Stockholm a luat unele măsuri în ceea ce privește protestele organizate de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat în afara legii, precum și în ceea ce privește embargourile de arme impuse Turciei, dar nu și în ceea ce privește activitățile PKK în Suedia.
„Datoria noastră a fost să prezentăm acest lucru parlamentului în prima etapă, am făcut acest lucru”, a declarat sâmbătă reporterilor din avionul său, citat de radiodifuzorul Haberturk.
Erdogan a mai spus că discuțiile planificate în parlament despre bugetul de stat al Turciei pe 2024 vor avea acum prioritate, sugerând că aprobarea aderării Suediei la NATO ar putea să nu fie rapidă.
„Dar vom încerca să facilităm activitatea (de ratificare a candidaturii Suediei la NATO) cât mai mult posibil. Vom încerca să arătăm eforturi pozitive cât de mult putem în acest moment, atât timp cât omologii noștri ne abordează pozitiv”.
Proiectul de lege trebuie să fie aprobat de comisia pentru afaceri externe a parlamentului înainte de a fi votat de întreaga adunare generală. Erdogan ar urma apoi să o semneze și să o transforme în lege.
Suedia și Finlanda, care au fost mult timp neutre, au solicitat anul trecut să adere la NATO pentru a-și consolida securitatea după invazia Rusiei în Ucraina. Aderarea Finlandei a fost finalizată în aprilie, dar candidatura Suediei a fost blocată de Turcia și Ungaria.