Relațiile dintre Turcia și Franța, ambele state membre NATO, au fost deosebit de tensionate în ultimele luni, din cauza diferențelor de politici privind Siria și publicarea caricaturilor despre profetul Mahomed în Hexagon.

„Macron este o povară pentru Franța. Macron și Franța trec, de fapt, printr-o perioadă foarte periculoasă”, le-a spus Erdogan reporterilor, referindu-se la protestele din orașele franceze.

„Speranța mea este ca Franța să scape de problema Macron cât de curând posibil”, a mai declarat președintele Turciei.

Ankara și Paris au schimbat acuzații privind rolul lor în conflictul Nagorno-Karabah. Franța a afirmat că Turcia a alimentat luptele dintre Armenia și Azerbaidjan în privința Nagorno-Karabah, regiune care este recunoscută internațional ca fiind parte din Azerbaidjan, însă populată de etnici armeni. Ankara, care a sprijinit etnicii turci din Azerbaidjan în săptămânile de lupte care au împins forțele armene de pe teritoriile lor din jurul Nagorno-Karabah, a negat acest lucru.

Turcia a declarat că Franța, stat copreședinte al grupului de la Minsk – format pentru medierea conflictului – nu a fost obiectivă. Erdogan a spus, vineri, că statutul Parisului ca mediator “nu mai există”, din cauza sprijinului acordat Armeniei. El a blamat o rezoluție adoptată, în această săptămână, de Senatul francez, prin care cere ca Nagorno-Karabah să fie recunoscută ca o republică.

“(Președintele azer) Ilham Aliyev avea un sfat pentru francezi. Ce spunea? «Dacă iubesc armenii așa mult, atunci ar trebui să dea Marsilia armenilor». Fac aceeași recomandare. Dacă îi iubesc așa mult, ar trebui să dea Marsilia armenilor”, a declarat președintele Turciei.

Urmărește-ne pe Google News