„Sprijinul nostru pentru integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei este neclintit. Întoarcerea Crimeei în Ucraina este o cerință a dreptului internațional”, a declarat Erdogan într-un mesaj video la cel de-al patrulea Summit al liderilor Platformei Crimeei.
Liderul de la Ankara a subliniat că Turcia nu recunoaște anexarea Crimeei și a afirmat că acest pas este considerat ilegitim și ilegal.
Președintele turc a subliniat, de asemenea, importanța protejării comunității tătare din Crimeea, adăugând că Turcia va continua să sprijine drepturile și siguranța tătarilor din Crimeea, cetățeni ai Ucrainei, care au suferit de-a lungul istoriei, scrie Anadolu.
El a evidențiat poziția Turciei față de Crimeea, subliniind că întoarcerea sa în Ucraina se aliniază cu standardele juridice internaționale, subliniind durerea trăită de turcii tătari din Crimeea, a căror suferință persistă de opt decenii.
A exacerbat suferința populației din regiune
De asemenea, Erdogan și-a exprimat încrederea în acțiunile ulterioare de sprijinire a turcilor tătari din Crimeea, spunând: „Cred că vor continua să se facă pași suplimentari pentru a consolida drepturile turcilor tătari din Crimeea în perioada următoare”.
Președintele turc a mulțumit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și liderului tătarilor din Crimeea Mustafa Abdulcemil Kirimoglu pentru rolul lor în organizarea summitului, care marchează 80 de ani de la expulzarea tătarilor din Crimeea.
El a subliniat, de asemenea, că Turcia nu a recunoscut niciodată anexarea Crimeei de către Rusia, care a exacerbat suferința populației din regiune.
Erdogan a subliniat drepturile turcilor tătari din Crimeea de a trăi „liber, în siguranță și pașnic în propria lor țară”.
În încheierea discursului său, Erdogan a transmis aspirațiile mai largi ale Ankarei pentru soluționarea conflictului din Ucraina, menționând: „Dorința noastră sinceră este ca războiul să se încheie cu o pace echitabilă și de durată bazată pe integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”.
Etnicii tătari din Crimeea s-au confruntat cu persecuții de la preluarea peninsulei de către Rusia în 2014, o situație pe care Turcia a denunțat-o. De asemenea, și SUA, precum și Adunarea Generală a ONU, consideră anexarea ca fiind ilegală.
FOTO: Profimedia