Ungaria și Turcia sunt singurele state membre ale NATO care nu au ratificat aderarea Suediei la alianța militară în urma invaziei ruse din Ucraina.
Ungaria încă nu a votat pentru aprobarea intrării Suediei în NATO, aliniindu-se astfel poziției Turciei, care a blocat mult timp aderarea Stockholmului și a „înghețat” procesul chiar și după ce Erdogan și-a ridicat veto-ul, în iunie.
Anterior în cursul lunii decembrie, Erdogan a condiționat ratificarea de către Turcia a candidaturii Suediei la NATO de aprobarea „simultană” de către Congresul SUA a vânzării de avioane de luptă F-16 către Turcia.
Dar cei doi lideri nu au comentat această chestiune în cadrul conferinței de presă susținute după întâlnirea lor.
Extinderea NATO a fost discutată în timpul vizitei lui Erdogan, potrivit președintei Katalin Novak, care s-a întâlnit, de asemenea, cu liderul turc.
Vizita lui Erdogan coincide cu aniversarea a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.
„Dorim să ne consolidăm și mai mult legăturile în domenii precum apărarea și energia, unde avem deja o cooperare fructuoasă”, a declarat Erdogan, adăugând că cele două țări au ca obiectiv creșterea volumului lor comercial la 6 miliarde de dolari, de la 4 miliarde de dolari în prezent.
Erdogan a primit un cal, Orban s-a ales cu o mașină electrică
Erdogan a fost primit cu onoruri militare în istorica Piață a Eroilor din Budapesta, înainte de a se îndrepta spre întâlnirea cu Novak și apoi spre cea cu Orban.
Premierul naționalist al Ungariei i-a făcut cadou lui Erdogan un cal din rasa autohtonă Nonius – deși liderul turc a căzut de pe un cal în 2003.
„Cadoul de la o națiune ecvestră la alta”, a scris Orban, într-un mesaj publicat pe contul său de Facebook.
În schimb, Orban a primit în dar o mașină electrică fabricată în Turcia, a cărei fotografie a postat-o de asemenea pe rețelele de socializare.
„Cea mai bună afacere pe care am făcut-o vreodată! Pentru un cal putere, am primit 435. Bun venit în Ungaria președintelui Erdogan!”, a scris el.
În timpul conferinței de presă, Orban a declarat că țara sa „caută aliați cu care putem câștiga”.
„Marele plan este ca turcii și maghiarii să fie victorioși împreună în secolul XXI”, a spus el.
Cei doi lideri au semnat o declarație politică comună prin care și-au mutat relațiile la „nivelul de parteneriat strategic avansat”, pe care Orban l-a descris ca fiind „expresia celei mai apropiate, prietenoase, fraterne și politice cooperări”.
În ultimii ani, Ungaria a dus o politică de deschidere spre est, nu doar către Rusia, ci și către China și țările din Asia Centrală.
Această țară central-europeană de aproape 10 milioane de locuitori este singurul stat membru al UE care a menținut legături strânse cu Kremlinul după începutul războiului din Ucraina.
În ceea ce privește aderarea Suediei la NATO, Budapesta a reproșat Stockholmului „atitudinea sa ostilă deschisă”, acuzându-i pe reprezentanții suedezi că sunt „în mod repetat dornici să lovească Ungaria” în chestiuni legate de statul de drept.
Orban a afirmat în septembrie, în parlament, că ratificarea primirii Suediei în Alianța Nord-Atlantică nu este „urgentă”. În trecut, Orban a declarat în repetate rânduri că Ungaria sprijină cererea Suediei de aderare, susținând că aprobarea este doar un „aspect tehnic”.
Foto: Profimedia Images
ciobanudorin_2006 • 19.12.2023, 19:56
Doua tinichele care se cred centrul universului.Din fericire universul nu vine de la ei.Ar fi fatalitate.
demostene1 • 19.12.2023, 18:46
niste nationalisti de tinichea care incearca sa para niste lideri. secolul 18 sau 19 i-ar scuipa