„O treime din grâul mondial este produs de Rusia și Ucraina. Sunteți cei mai apropiați martori ai eforturilor noastre de a livra acest grâu țărilor care se confruntă cu amenințarea foametei. Am furnizat lumii 9,3 milioane de tone de grâu ucrainean și am contribuit la atenuarea relativă a crizei alimentare prin înființarea Centrului Comun de Coordonare. Deși Rusia are ezitări pentru că nu a primit aceleași beneficii, vom continua cu hotărâre eforturile noastre în slujba omenirii”, a declarat Erdogan în audiența la cel de-al 8-lea Congres de Medicină Turciei de la Istanbul.
Declarația liderului de la Ankara vine în contextul în care Moscova a acuzat Kievul pentru un atac asupra flotei sale de la Marea Neagră și a anunțat ulterior că se retrage din acordul care permite transportul cerealelor ucrainene, intermediat de ONU și Turcia.
Rusia și Ucraina sunt printre cei mai mari exportatori de grâne din lume, iar o blocada rusă asupra transporturilor de cereale din Ucraina a provocat o criză alimentară globală la începutul acestui an.
În ciuda retragerii Rusiei din acord, 12 nave cu cereale au părăsit luni porturile ucrainene de la Marea Neagră, a declarat ministrul infrastructurii de la Kiev, Oleksandr Kubrakov. Oficialul a precizat că ONU și Turcia inspectează navele – un proces care are loc în apropierea orașului turc Istanbul –, iar Moscova a fost informată.
Una dintre nave a fost încărcată cu 40.000 de tone de cereale și are ca destinație Etiopia.
The IKARIA ANGEL 🚢 loaded w/ 40 K tons of grain is among the vessels that have left 🇺🇦 ports. This is the 7th 🛳️ chartered under the @UN @WFP. These foodstuffs were intended for the residents of Ethiopia, who faced the real possibility of mass starvation. pic.twitter.com/hy8nKcF168
— Oleksandr Kubrakov (@OlKubrakov) October 31, 2022
Liderii ucraineni și occidentali au criticat Rusia pentru retragerea sa din acord. Președintele american, Joe Biden, a catalogat drept ”scandaloasă”, suspendarea înțelegerii, în timp ce NATO a cerut Rusiei, prin vocea purtătoarei de cuvânt Oana Lungescu, ”să-și reconsidere decizia și să reînnoiască acordul de urgență”.
„Președintele Putin trebuie să înceteze să folosească alimentele ca armă și să pună capăt războiului său ilegal împotriva Ucrainei”, a precizat reprezentanta NATO.
La rândul său, ministrul ucrainean al Externelor, Dmitro Kuleba, a îndemnat sâmbătă comunitatea internațională să ceară Rusiei „să înceteze jocurile foamei”.
Acordul a fost încheiat în luna iulie de Ucraina și Rusia cu medierea ONU și Turciei și a permis reluarea exporturilor de cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagră. Inițial, înțelegerea a fost încheiată pentru 120 de zile, urmând să fie negociată prelungirea sa.
Foto: EPA