Țară membră NATO, Turcia are o graniță maritimă atât cu Ucraina, cât și cu Rusia în Marea Neagră și are legături bune cu ambele state, motiv pentru care s-a oferit să medieze conflictul.
De asemenea, a sprijinit Ucraina, deși s-a opus sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei, iar săptămâna aceasta a găzduit negociatori din ambele părți pentru primele discuții de pace față în față din ultimele săptămâni.
Erdogan a declarat reprezentanților presei care îl însoțeau în timpul unui zbor de întoarcere din Uzbekistan că discuțiile de la Istanbul, unde Ucraina a prezentat Rusiei o propunere scrisă pentru a pune capăt războiului, au dat un „impuls semnificativ” procesului de negociere.
Liderul de la Ankara a adăugat că va transmite o nouă ofertă de a-i găzdui pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și pe omologul său rus, Vladimir Putin, pentru negocieri.
„În chestiunea garanției, putem fi una dintre țările garant care asigură securitatea Ucrainei, suntem pregătiți pentru acest lucru în principiu, dar, desigur, detaliile acestei nevoi trebuie stabilite”, a afirmat Erdogan, citat de postul NTV, referindu-se la oferta Ucrainei pentru ca mai multe țări, inclusiv Turcia, să acționeze ca garanți de securitate ai Kievului, în cazul în care se va ajunge la un acord prin care țara condusă de Volodimir Zelenski să devină neutră.
Tot joi, 31 martie, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a anunțat că Ankara lucrează pentru a organiza o nouă rundă de negocieri între Rusia și Ucraina, iar întâlnirea ar putea avea loc în decurs de două săptămâni.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia