Sistemul medical românesc are multe lacune şi, de obicei, este hulit la unison, deşi, poate, medicii noştri sunt unii dintre cei mai căutaţi şi mai profesionişti din lume. Oameni dedicaţi, care au refuzat să plece peste mări şi ţări, au rămas aici şi au schimbat faţa unui sistem, aducând lumina şi speranţa în viaţa bolnavilor. Un astfel de medic este profesorul doctor Gelu Onose, şeful Secţiei de Recuperare Neuromotorie de la Spitalul Bagdasar Arseni. În fiecare dimineaţă, acest bărbat cu privire jovială şi zâmbet cald se apropie de patul pacienţilor imobilizaţi. Vorbeşte cu bolnavii şi îi încurajează, promiţându- le că totul va fi bine. Îşi împinge singur scaunul cu rotile, imagine firească pentru secţia de recuperare. În jurul său roiesc medici, rezidenţi, asistente şi rude ale pacienţilor. Îi sorb fiecare cuvânt, atenţi să nu piardă nici o frază. Se întoarce spre noi şi zâmbeşte. “Am fost în vizită la clinica din Grenoble, unde a fost internat Michael Schumacher. Să vă spun un secret, nu este mare diferenţă între ce avem noi, la Spitalul Bagdasar Arseni, şi ce au ei”, ne-a mărturisit profesorul Onose.
«El înţelege cel mai bine prin ce trec»
Palmele prind cu putere roţile mari ale scaunului şi-l pun în mişcare. În anul 2000, pe când se afla în vacanţă în Grecia, a suferit un accident de circulaţie, în urmă căruia a rămas imobilizat într-un scaun cu rotile. A suferit, a luptat şi a depăşit momentul. Acum, ştie ce simte fiecare pacient în parte, se identifică cu durerea lor, cu zbaterea disperată a oamenilor care, luni întregi, văd cerul de pe un pat de spital. A strâns în jurul său o echipă medicală devotată meseriei şi a jurat că va face tot posibilul ca să le uşureze viaţa celor care trec pragul secţiei de recuperare. “Am auzit că domnul profesor Onose este în scaun cu rotile şi am hotărât să mă internez aici. El înţelege cel mai bine prin ce trec. Este un om minunat şi un doctor excepţional”, ne-a spus Camelia Lupu, o pacientă paralizată de la brâu în jos. Ca simplu vizitator, imaginea pe care ţi-o oferă secţia are un mare impact. Miroase a curat, iar bolnavii nu sunt “uitaţi” în paturi murdare. Cei care vin aici au parte de trei săli de gimnastică, două săli de ergoterapie, un cabinet de logopedie, un cabinet de electroterapie, un cabinet urodinamic şi un atelier de ortezare şi protezare. “Nu am avut niciodată intenţia să plec din România. Vreau să-mi fac meseria în ţara mea, să-mi ajut semenii. Faptul că sunt în scaun cu rotile nu înseamnă că cei care-şi pierd picioarele îşi pierd şi capul. Am muncit şi am învăţat prea mult ca să mă duc printre străini şi să mă întrebe dacă am bacalaureatul”, ne-a mai spus Gelu Onose.

Premiat la Salonul de inventică

Gelu Onose este şi conferenţiar la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila, cercetător cu gradul l, medic primar de recuperare, medicină fizică şi balneologie, precum şi geriatrie – gerontologie şi preşedinte al Societăţii Române de Neuroreabilitare. A proiectat un costum prin care oamenii paralizaţi pot să meargă. Invenţia sa a fost premiată, în 2008, cu medalia de aur la Salonul de Inventică de la Geneva. Din păcate, nu a mai primit fonduri, iar proiectul a fost pus pe butuci.
foto: Gabriel PătruţVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

 
 

Urmărește-ne pe Google News