A avut grijă de 130 de copii
Lorena Rusovan a găsit- o pe I.S, într-o dimineaţă, aproape leşinată, la uşa centrului Debora. Plină de vânătăi şi cu rochiţa sfâşiată. Nu plângea.
Spunea doar că vrea o bucăţică de ciocolată… Femeia a luat-o în braţe şi a dus-o în casă. A învelit-o cu o pătură şi i-a curăţat rănile. În siguranţă, micuţa s-a cufundat într-un somn fără vise. Şi tare mult a mai dormit…
“Centrul Casa Debora s-a deschis în anul 2002. A fost gândit pentru a răspunde nevoilor specifice copilului abuzat. Pe lângă casă, masă, educaţie, asistenţă socială, fetele beneficiază şi de consiliere posttraumă. În prezent, avem 24 de fete, iar vârsta medie e de 13 ani. De-a lungul timpului, 130 de fete şi-au găsit adăpost şi videcare în centru nostru”, ne-a spus Lorena.
Această femeie minunată nu le dă afară când împlinesc 18 ani, ci le susţine material şi psihologic până devin independente. Simte durerea fiecărei fetiţe bătute sau violate şi bucăţi de suflet i se desprind de fiecare dată când vede suferinţă. Visează la o lume ideală, o lume a îngerilor păzitori, unde nu este loc de lacrimi şi de durere.
Merge pe stradă şi observă durerea copiilor care cerşesc pe la intersecţii. Încearcă să-i ajute şi le ascultă poveştile. O îngrozesc. Micuţe abuzate fizic şi sexual, forţate să cerşească. Ghemotoace care nu văzuseră o prăjitură niciodată. Le ia lângă ea şi le oferă o nouă şansă la viaţă. Le trimite la şcoală şi se ocupă îndeaproape de educaţia lor.
“Avem o fată care a absolvit facultatea şi este licenţiată în Relaţii Economice Internaţionale. Alte trei fete sunt studente la zi, una dintre ele chiar la Medicină. Toate trei sunt la zi şi pe loc bugetat, ceea ce înseamnă că au rezultate foarte bune”, ne-a povestit Lorena, mândră de tinerele ei. Le smulge din braţele destinelor nenorocite.
Le ridică deasupra mizeriei şi a durerii, aşezându- le, încet, cu răbdare şi dragoste, pe un norişor unde fiecare fetiţă abuzată primeşte mici aripioare de îngeraş, răsplată pentru o copilărie trăită în umbra unor părinţi-monştri.
Şi-a lăsat slujba ca să-i ajute pe alţii
Lorena Rusovan a absolvit, în anul 1989, Facultatea de Electrotehnică şi Energetică din cadrul Universităţii Politehnice Timişoara.
“Până în 1993 am lucrat în proiectare la un institut specializat în proiectare şi studii energetice. În toamna anului 1992, am fost voluntară pentru un ONG care tocmai înfiinţase un centru pentru copii ai străzii. Directorul mi-a propus să mă alătur lor şi să coordonez activitatea acelui centru. La început am refuzat, nefiind deloc specializarea mea, însă am continuat să merg zilnic acolo, ca voluntară. În scurt timp, am realizat că viaţa mea primea alt rost, altă semnificaţie şi un sens mai mare din ce făceam acolo, decât din munca mea ca inginer proiectant, aşa că mi-am dat demisia şi am început să ajut copiii necăjiţi”, ne-a mărturisit Lorena despre factorul care a determinat-o să-şi pună viaţa în slujba binelui.