Am întâlnit-o pe Adriana pe holurile Bibliotecii Naţionale a României. Mergea grăbită, cu o carte în mână, pe care urma să o scaneze şi să o trimită unui nevăzător. Este foarte dornică să-i ajute pe cei care au aceeaşi problemă ca şi ea. Pe mulţi chiar ea i-a învăţat alfabetul Braille, împrumutându-le cărţi şi tot ce au mai avut nevoie.
Din 2013, de când la Bibliotecă există tehnologia pentru persoane nevăzătoare, a schimbat aproape 3.000 de e-mailuri cu oamenii care au acest handicap.
“Eu mă ocup de utilizatorii nevăzători care doresc să citească în bibliotecă. Îi învăţ să utilizeze un calculator accesibilizat (un computer cu un cititor de ecran şi sinteză vocală, care-i permite utilizatorului să audă în cască tot ce apare pe monitor, texte sau semne – n.r.) şi să-şi scaneze cărţile, pentru că avem un soft special care transformă imaginea în text”, ne-a mărturisit tânăra.
Şi-a făcut numeroşi prieteni şi îşi scriu des pe email. Sunt mulţi nevăzători din ţară pe care îi ajută scanându-le cărţile şi trimiţându-le acasă, pe email. Câteodată stă şi până la 12 noaptea la bibliotecă, ca să fie sigură că i-a ajutat pe toţi cei care au apelat la ea.
Coordonează o revistă a instituţiei
Adriana lucrează din 2008 la bibliotecă şi e şi redactor în cadrul departamentului de cercetaredezvoltare. Coordonează o revistă a instituţiei, intitulată “Informare şi documentare: activitate ştiinţifică şi profesională”, în care publică studenţii masteranzi şi doctoranzii sau unde cadrele didactice din toată ţara îşi prezintă studiile de cercetare.
Absolventă a Universităţii din Bucureşti şi doctor în Filologie, tânăra recunoşte că nu i-a fost uşor să ajungă aici. La Constanţa, locul ei natal, părinţii au dat-o la o şcoală normală şi ea a învăţat foarte mult. Dar spune că asta i-a plăcut.
A fost premiantă din clasa I până într-a XII-a. A studiat enorm, mai ales că în şcoala primară nu a avut manuale în Braille. Tocmai de aceea acum, când tehnica a avansat, vrea să-i înveţe pe tinerii cu deficienţe de vedere să profite de tot ce le oferă tehnologia modernă.
O luptătoare din fire, Adriana dă tot ce are mai bun la locul de muncă. Vrea să facă şi alte proiecte pentru Biblioteca Naţională, nu doar pentru persoanele nevăzătoare şi are o mare dorinţă: “Vreau ca, la un moment dat, să ajung să pot spune că am făcut şi eu ceva bun în biblioteca asta!”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro