„Le-am cerut responsabilitate, dacă nu, mai bine să mergem la Biserică”, rezumă unul dintre participanții din PNL negocierile de duminică de formare a unui nou guvern. Liberalii susțin că, astfel, au încercat să dea un impuls.

7 ore de discuții în prima zi

Sâmbătă, după aproape șapte ore, cele trei formațiuni nu ajunseseră la niciun consens. 

Dizarmonia politică s-a exprimat în jurul primelor trei funcții: premier, președintele Camerei Deputaților și președintele Senatului. 

  • USR-PLUS și UDMR vor ca fiecare partid să primească o funcție, iar liberalii cer două din trei: premier pentru Florin Cîțu și președintele al Deputaților pentru Ludovic Orban.
  • USR-PLUS solicită șefia Camerei pentru Dan Barna.
  • UDMR ar dori să primească unul dintre cele trei posturi, cel mai probabil șefia Senatului.

Fantoma PSD, ca argument

Duminică, negocierile au început de dimineață, la ora 9, așa cum conveniseră de sâmbătă.

„Le-am cerut responsabilitate, pentru că suntem în pandemie. Am atras atenția că nu putem să lăsăm țara neguvernată și că este necesar ca până pe 31 decembrie să avem un guvern funcțional”, au redat surse din PNL poziția partidului.

În plus, liberalii au adus „argumentul PSD”. Dacă dreapta se ceartă, PSD câștigă, au zis ei. Pe parcursul discuțiilor de sâmbătă și Gabriela Firea și alți lideri social-democrați ironizaseră imaginile de la negocieri, prin expresia „demonstrează dispreţul faţă de votul românilor”.

Un alt argument al liberalilor, potrivit mărturiilor din tabăra lor, a fost acela că, în absența unui guvern legitim, nu se pot emite ordonanțe de către executivul actual. 

Sunt multe legi care intră în vigoare și ar trebui să avem posibilitatea să dăm ordonanțe de urgență. În plus, ar trebui să putem legifera și în cazul multor aberații date de PSD.

Lider liberal de la negocieri, către partenerii săi:

În momentul în care au simțit că premizele discuției de duminică sunt la fel de încordate ca și în prima zi, „galbenii” i-au anunțat pe cei de la masă că preferă să meargă la slujba de duminică decât să se certe.

„Le-am mai spus că nu mai stăm șapte ore ca sâmbătă, dacă ei nu vor să fim constructivi, că noi vrem să mergem la Biserică. Să nu mai pierdem timpul aiurea.”

„Le-a cazut tavanul în cap când le-am zis asta”, susțin liberalii. Dar, dincolo de efectul plastic al exprimării, ea nu a adus o rezolvare. 

„Noi am avut o poziție rezonabilă, dar Orban a spus: stop joc, mergem separat”, sună varianta USR-PLUS, care confirmă faptul că liberalii au jucat în forță a doua zi.

Era 11 când discuțiile s-au încheiat, din nou fără un rezultat al împărțirii pozițiilor de putere.

Singurele aspecte pe care au căzut de acord până acum negociatorii sunt eliminarea traseismului, capitolul digitalizare din programul de guvernare și felul cum vor fi împărțite, în principiu, comisiile în Camera Deputaților. 

Cine merge la consultările de la Cotroceni

Fiecare partid a desemnat echipa ce va participa la discuțiile cu președintele Klaus Iohannis, care încep luni la ora 11. 

„Delegația PNL la consultările de la Cotroceni este formată din: Ludovic Orban, Florin Cîțu, Raluca Turcan, Rareș Bogdan, Iulian Dumitrescu și Robert Sighiartău”, au anunțat liberalii. 

„De la USR PLUS vor merge luni la Cotroceni – Dan Barna, Dacian Cioloș, Dragoș Tudorache, Cătălin Drulă, Cosette Chichirău”, au spus și cei de la USR-PLUS.

Calendarul consultărilor de luni

Ora 11.00 – Partidul Social Democrat (PSD); 

Ora 12.00 – Partidul Național Liberal (PNL); 

Ora 13.00 – Alianța USR-PLUS; 

Ora 14.00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR); 

Ora 15.00 – Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR); 

Ora 16.00 – Minorități naționale reprezentate în Parlament.

Urmărește-ne pe Google News