Programul, numit „Test & Trace”, a primit din mai 2020 până acum fonduri de 37 de miliarde de lire sterline (echivalentul a 43,7 miliarde de euro), adică 20% din bugetul anual al NHS.
Însă schema „nu și-a atins obiectivul principal de a ajuta la ruperea lanțurilor de transmitere a COVID și de a permite oamenilor să se întoarcă la un mod de viață mai apropiat de normal”, este concluzia raportului.
Programul au fost lansat în mai anul trecut, când Marea Britanie a ieșit din primul lockdown. Ulterior, de la sfârșitul lui octombrie 2020 „țara a mai avut două perioade de lockdown, iar numărul cazurilor a crescut dramatic”, mai meționează autorii raportului, adăugând că obiectivele „Test & Trace„ au fost „exagerate sau nu au fost atinse”.
Potrivit președintei PAC, Meg Hillier, doar 14% din cele 691 de milioane de teste trimise către populație au avut rezultate raportate în program.
„Din cauza subraportării, nu avem nici cea mai vagă ideea câți s-au testat în realitate și apoi au luat decizii pe baza rexultatelor obținute, nici cât la sută din teste (cele trimis către populație – n.r.) nu au fost niciodată folosite”, a spus Hillier.
În raport este criticat și faptul că autoritățile s-au bazat foarte mult pe consultanți plătiți cu „sume excesive”, care ajungeau în medie la aproximativ 1.100 de lire sterline pe zi per contractor și la un maxim de 6.000 de lire sterline pe zi per contractor.
O altă critică din raport este legată de faptul că programul nu a reușit să ajungă la persoanele vârstnice sau la cele din rândul minorităților.
„Între 18% și 33% dintre persoanele care se confruntă cu simptome de COVID raportează că au făcut un test. În cazul unor categorii, cum sunt persoanele vârstnice, bărbații și anumite minorități etnice, este mult mai puțin probabil să se solicite teste”, mai scrie în raport.
Programul „Test & Trace” joacă un rol important în strategia abordată de Marea Britanie pentru toamnă și iarnă, fiindcă îi obligă pe angajații nevaccinați să se autoizoleze, dacă au intrat în contact cu o persoană testată pozitiv la COVID. Pentru asta însă, e necesar ca oamenii să raporteze pe platformă.
Foto: Profimedia