„Am vorbit cu comandantul şef despre situaţia generală. Un rezultat foarte semnificativ este că armata rusă a eşuat în operaţiunea de la Harkov. Acum îi îngrădim la maximum şi distrugem unităţile ruse care intră pe teritoriul nostru şi terorizează regiunea Harkov”, a spus președintele Ucrainei, care a precizat că „frontul (Harkov) a fost întărit şi va fi întărit în continuare”.
În schimb, pe fronturile din Doneţk, situaţia este mai dificilă, însă se ia în calcul oferirea mai multor rezerve forțelor de apărare ucrainene.
„Rușii nu câștigă teren”
Ofensiva militară rusă în jurul Harkovului „a stagnat”, este de părere și consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan. El vede acest lucru ca o consecinţă a undei verzi date de Washington ucrainenilor de a lovi ţinte militare aflate pe teritoriul Rusiei, informează AFP.
„Din punctul de vedere al preşedintelui (n.r: Joe Biden), este pur şi simplu de bun simţ. Ceea ce se întâmpla în jurul Harkovului, ceea ce a fost nou în ultimele luni, a fost o ofensivă rusă în timpul căreia mergeau dintr-o parte în alta a graniţei, şi nu avea niciun sens să nu li se permită ucrainenilor să lovească peste graniţa respectivă”, a declarat Sullivan la postul CBS.
„Deci preşedintele a autorizat acest lucru. Ucrainenii l-au pus în practică pe câmpul de luptă”, a adăugat acesta, la Paris, unde Joe Biden se află într-o vizită de stat.
„Şi vreau să subliniez că această ofensivă (rusă) de la Harkov a stagnat. Harkovul este în continuare ameninţat, dar ruşii nu au câştigat teren în ultimele zile în această zonă”, a mai spus Jake Sullivan.
Armata rusă susține că și-a „îmbunătățit pozițiile”
Pe de altă parte, armata rusă susţine că şi-a îmbunătăţit poziţiile în Harkov, lucru care contrazice afirmaţiile de la Kiev şi serviciile secrete occidentale, conform cărora frontul respectiv s-a stabilizat.
Potrivit raportului de război al Ministerului Apărării rus, unităţile grupului Sever (Nord) şi-au îmbunătăţit poziţiile „în prima linie a frontului”.
În plus, au provocat pagube brigăzilor mecanizate inamice în mai multe puncte din regiune, inclusiv în principalul oraş din zonă, Vovceansk.
Președintele Ucrainei cere mai mult sprijin
Duminică, într-un mesaj către aliaţii Ucrainei, Zelenski a spus că ţara sa are nevoie de un nivel de protecţie care să o apere de atacurile ruseşti. Este vorba, în special, de o apărare aeriană eficientă, referindu-se, deopotrivă, şi la războiul electronic şi avioane de luptă, potrivit EFE.
Într-un mesaj postat pe reţeaua de socializare Facebook, Zelenski a subliniat că Rusia este capabilă să continue acest război „din cauza capacităţii sale de a teroriza cu bombe aeriene ghidate, cu diferite tipuri de rachete şi cu drone”.
„Prin urmare, o apărare aeriană eficientă, războiul electronic şi avioanele de luptă sunt esenţiale pentru a consolida apărarea ţării noastre, pentru a ne proteja cetăţenii, precum şi pentru a expulza ocupanţii din Ucraina”, a spus el.
Zelenski le-a mulţumit tuturor celor care, în întreaga lume, colaborează deja la acest lucru.
„Dar avem nevoie de mai mult sprijin, exact nivelul de protecţie care va face imposibilă teroarea rusă”, a îndemnat el.
horatiu.dance • 10.06.2024, 18:17
***
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
CRH_RO • 10.06.2024, 00:54
Si marmota ce facea? Invelea la ciocolata? dansatorul zelensky nici macar nu mai e presedinte legitim.