Faptul că Jared Kushner supervizează acum lucrările de construire a faimosului zid de la granița sudică a Statelor Unite, atât de drag președintelui și alegătorilor săi, a fost anunțat de Washington Post.
Ce se întâmplă? De la începutul mandatului, au fost ridicați doar 133 de kilometri de ”zid de înlocuire”, în zone unde existau deja porțiuni de gard de dimensiuni mai mici. Inacceptabil pentru Trump, care dorește să le arate fanilor rezultate, în campania electorală care urmează în vederea alegerilor din noiembrie 2020.
Ținta ar fi ridicarea a cel puțin 650 de kilometri de zid până în toamna anului viitor. Greu de crezut că acest lucru se poate întâmpla, consideră comentatorii americani.
Potrivit primelor informații citate de Washington Post, Kushner a început deja să îi irite cu nepriceperea sa pe oficialii implicați efectiv în construirea zidului.
Printre altele, notează Vanityfair, ginerele președintelui dorește să grăbească procesul de preluare a terenurilor private de către stat, un lucru considerat inacceptabil.
Potrivit surselor citate de revistă, una dintre persoanele direct implicate, Locotenent Generalul Todd Semonite, le-a spus oficialilor să își continue treaba în mod corect și mai ales cu respectarea legii și să nu lase politica să le încurce lucrurile.
O lungă listă cu proiecte întârziate
Dacă noua misiune se va dovedi un eșec, asta nu ar fi o surpriză pentru cei care urmăresc activitatea „prințului de la Casa Albă”.
Netulburat de acuzațiile de nepotism, Donald Trump i-a încredințat ginerelui său mai multe proiecte cruciale, în ciuda faptului că acesta nu avea o expertiză, o procedură destul de românească, dar mai rar întâlnită pe coridoarele Casei Albe.
Unul dintre proiecte este totala reinventare a guvernului federal, după un model economic, evident de succes.
Rezultate nu au apărut încă, iar plecările numeroase din administrație nu reprezintă o veste bună, ci mai degrabă un simptom al unui mod de lucru haotic.
”Dacă nu cumva demiterile abrupte și posturile neocupate reprezintă o reinventare, atunci misiunea rămâne încă pe lista lui Kushner”, scrie Frank Bruni, în New York Times.
Kushner mai trebuie să rezolve criza opioidelor. Nu a reușit încă.
În plus, mai trebuie să reformeze complet sistemul de imigrație, dar planul său pentru acest proiect nu a câștigat susținerea senatorilor republicani, scrie Yahoo News.
O prietenie periculoasă cu Arabia Saudită
Jared Kushner este cel care ar fi făcut un intens lobby pe lângă președinte pentru o relație bună cu Arabia Saudită. Iar prima vizită majoră a lui Trump în străinătate a fost, în 2017, chiar la Riad, mulțumită relației foarte bune cultivate de Kushner cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman.
În timp, pariul pus de Trump pe Mohammed bin Salman nu s-a dovedit unul de succes, după ce moștenitorul tronului saudit a fost amestecat în groaznicul asasinat al jurnalistului Jamal Khashoggi, un critic al regimului de la Riad, în 2018.
Totuși, nu se poate spune că Trump nu a mers mai departe cu susținerea pentru Arabia Saudită, ceea ce arată că ginerele și socrul gândesc cam la fel, o posibilă explicație pentru misiunile încredințate lui Kushner.
Când vine pacea în Orientul Mijlociu?
Poate cea mai ambițioasă misiune primită de Kushner, și cea mai neașteptată, în condițiile în care nu are deloc expertiză în politica externă, este însă aducerea păcii în Orientul Mijlociu.
După câțiva ani de zile de la primirea acestei sarcini, rezultatele întârzie să apară, iar orice pas este de fapt blocat de mai mulți factori.
În primul rând, de lipsa de apetit a palestinienilor pentru a urma o soluție oferită de ginerele unui președinte care i-a susținut deschis pe israelieni, mai ales una care ar urma să vizeze instituirea unui singur stat.
În al doilea rând, de anunțurile succesive ale lui Trump privind mutarea ambasadei SUA la Ierusalim, tăierea ajutorului acordat Cisiordaniei și Gazei sau recunoașterea legalității coloniilor israeliene din Cisiordania.
Iar mai nou, de criza politică din Israel, unde partidele nu reușesc să formeze un guvern, unde Benjamin Netanyahu, prietenul lui Trump, se află în pericol să piardă definitiv guvernarea.
”Nimeni nu crede că acest plan va mai veni” a declarat zilele trecute Ilan Goldenberg, negociatorul lui Barack Obama în Orientul Mijlociu.